Følg utviklingen i Frankrike her.

— Det at noen kan bestemme over, og drepe folk på den måten synes jeg er skandaløst. Men, jeg er ikke overrasket. Det har dessverre vært flere tegn over mange år på at noe som dette kunne skje, sier avistegneren.

Onsdag denne uka ble 12 mennesker drept i angrepet mot det satiriske tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris. Blant de omkomne er flere avistegnere.

Les også:

Ble truet

Mike Tombs har hatt sine tegninger på trykk i Fædrelandsvennen i over 30 år. Han har selv karikert flere religiøse tema, noe som har skapt sterke reaksjoner.

— Jeg har ved flere anledninger mottatt alvorlige trusler. Noen ganger har det ført til at jeg har vært redd for å gå i byen. Det kommer til et punkt hvor man begynner å tenke på familie og barn, at man må være forsiktig, sier Tombs.

Likevel mener han at det er viktig at media fortsetter å ytre det de har rett til.

- Dreier seg ikke bare om Islam

— Det er en skam å være forsiktig. Det er en skam å bli terrorisert i sitt eget land. Forhåpentligvis kan det komme noe godt ut av denne galskapen.

Avistegneren mener at ytringsfriheten i flere år har vært under press, og skylder på politikerne.

— Dette dreier seg ikke bare om Islam, men om politikerne sine holdninger. I dag kan man nesten ikke si noe som helst uten å bli tatt for det, sier Tombs.

Les også: Birger Emanuelsen-kommentar: Terrorister drepte Charlie Hebdo. Leve Charlie Hebdo!

Frykter sensur

Jan Oddvar Henriksen har vært avistegner for Fædrelandsvennen på 60- og 70-tallet. I dag jobber han for Adresseavisen i Trondheim.

— Det jeg ærlig talt kan si at jeg er redd for, er at tegnere etter denne hendelsen skal begynne å drive selvsensur. Hvis en tegner ikke tør å uttrykke hva vedkommende står for, har vi på sett og vis tapt, sier Henriksen.

Han mener at ytringsfriheten må vernes.

— Ytringsfriheten er det mest fundamentale vi har. Det er grunnlaget for vårt demokrati, og det går ikke an å kompromisse, og akseptere at grenser kan flyttes. Jeg ser ingen mulighet til å imøtekomme kravet om at noens tro eller mening skal gå foran ytringsfriheten, sier tegneren.

Henriksen mottok drapstrusler da han i 2008 tegnet en karikatur av profeten Muhammed, som var på trykk i Adresseavisen.

- Følelse av ubehag

Tegner i VG, Roar Hagen, peker på det han kaller en krypende følelse av at ikke alle deler fundamenter som ytringsfrihet og religionsfrihet.

— Det er en kronisk følelse av ubehag, av en ny virkelighet. Vi trodde vi var kommet lenger, sier han.

— Det er en stor grad av selvsensur ute og går. Ikke bare blant tegnere, men i mange lag, for å unngå ubehag. Da er det lett å velge tradisjonelle løsninger.

Hagen oppfordrer til å slå ring rundt grunnleggende rettigheter som ytrings- og trosfrihet.

— Disse rettighetene er gitt oss av fremsynte politikere. Men det som er gitt oss kan også tas ifra oss. Og dette er umistelige ting, sier Hagen.