Bildet fra februar 2007 viser en spesialutgave av magasinet Charlie Hedbo.

Det er stor avstand mellom Fædrelandsvennen og et satiremagasin i Paris, men samtidig er det ingen avstand. Vi går på jobb med det samme oppdraget: Vi skal kikke makten i kortene, vi skal avsløre urett og overgrep, og vi skal forsvare vår rett til å publisere det vi vil til evig tid. Enten man jobber i en regionavis på Sørlandet eller publiserer karikaturtegninger i Frankrike er kjernen i vår jobb den samme.

Les også:

Samtidig forsterkes vissheten om hvor viktig jobb vi har. Ytringsfriheten er grunnmuren i samfunnet vårt. Også retten til å drive gjøn med all form for maktutøvelse. Ikke minst det.

Karikaturer har provosert menn med makt i all moderne tid. En tegning evner ofte bedre enn en tekst å rive ned selvopphøydhet, arroganse, makt og overtramp. En karikatur tar alltid den svakeste part, men den er derfor ikke nødvendigvis ondskapsfull eller blasfemisk. Den kan være sårende, men det er en pris politikere, millionærer, religiøse ledere eller redaktører må leve med.

Det er retten til å bedrive denne form for maktkritikk som terroristene ønsker å ta livet av. Ved å drepe de som tegner. Og de som publiserer. Det er så uvirkelig og sjokkerende det som skjedde i Paris at det for alltid vil være skrevet inn i pressehistorien. Kanskje snakker vi om et tidsskille.

De store og spontane folkemønstringene som finner sted i Paris og andre europeiske storbyer onsdag kveld viser hvor høyt folk verdsetter ytringsfriheten. Det sivile samfunnet reiser seg mot de som vil demokratier til livs. Det er fint å være vitne til som en kontrast til den planlagte ondskapen som rammet redaksjonen i Charlie Hebdo.

Folk i gatene i Paris viser tegningene til satirebladet og roper ut sin sympati med plakater hvor det står «Je suis Charlie», «Jeg er Charlie». Det gjør også mange aviser verden over. Også vi i Fædrelandsvennen. Tegningene må vises for å forstå galskapen i den handlingen som skjedde i Paris denne januardagen.2015 har startet med et blodig og urettferdig angrep på verdier vi i vår del av verden har kjempet hardt for. I dag tar vi ytringsfriheten som en selvfølge. Det er det ingen grunn til.