Minnemarkering ved Brandenburg Gate i Berlin onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix
Folk viser solidaritet med magasinet Charlie Hedbo onsdag kveld, ved å bære plakater med påskriften "Je suis Charlie", som betyr "Jeg er Charlie". Bildet er tatt i Nice. Foto: NTB Scanpix
Elleve ble drept og ti skadet i angrepet mot redaksjonslokalene til ukebladet Charlie Hebdo i Paris onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ambulanser utenfor Charlie Hebdos kontor onsdag. Foto: NTB Scanpix
Franske politietterforskere utenfor avisens kontorer. Foto: NTB Scanpix

Mens antiterrorpolitiet innledet en massiv razzia i Reims, nordøst for Paris, var fortsatt tusener av mennesker samlet på Place de la Republique i Paris for å uttrykke sitt raseri over angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Den yngste av de etterlyste mennene, 18 år gamle Hamyd Mourad, overga seg til politiet sent onsdag i Charleville-Mézières i nærheten av grensa til Belgia.

– Hamyd Mourad overga seg til politiet onsdag klokka 23 etter å ha sett navnet sitt sirkulere på sosiale medier. Han er nå pågrepet, sa en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Væpnet og farlige

Den 18 år gamle Mourad var etterlyst sammen med to 32 og 34 år gamle brødre, Cherif og Said Kouachi, i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo i Paris onsdag, der tolv mennesker ble drept og flere kritisk såret.

Politiet la natt til torsdag ut bilder av de to brødrene som fortsatt er på frifot, sammen med en appell til publikum om informasjon. Ifølge politiet er de to etterlyste brødrene trolig væpnet og farlige.

Flere personer i kretsen rundt brødrene er også arrestert i løpet av natten etter at politiet iverksatte en omfattende antiterroraksjon i Reims, der den yngste av gjerningsmennene var fra. Det var også aksjoner i Strasbourg og forsteder til Paris.

Politiet identifiserte de tre fordi de fant id-kortet til en av brødrene i fluktbilen de brukte etter attentatet mot redaksjonen til Charlie Hebdo.

Jihadist-brødre

Begge brødrene er franske statsborgere, født i Paris av foreldre som var innvandrere fra Algerie. Foreldrene døde tidlig, og de vokste opp i Rennes før de flyttet tilbake til Paris, der Cherif jobbet som pizzabud, ifølge avisa Libération.

Cherif, i 2008 ble dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i et nettverk som rekrutterte folk til å dra til Irak for å kjempe mot USA. Han ble pågrepet før han selv skulle reise til Irak, og sonet 18 måneder av dommen før han ble satt fri igjen.

Det er ikke klart om Hamyd Mourad også er fransk statsborger. Han gikk på videregående skole i Charleville-Mézières inntil onsdagens terrorangrep, ifølge Metro News i Paris.

Brutalt angrep

Attentatet ble utført av to svartkledde, maskerte menn med kalasjnikover som truet seg inn i lokalene til Charlie Hebdo og drepte ni medlemmer av redaksjonen, én gjest og livvakten til redaktøren. I tillegg ble en politimann skutt i hodet på kloss hold mens han lå såret og hjelpeløs på fortauet etter angrepet.

Redaksjonen var samlet til møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, og som skulle få navnet Sharia Hebdo, da de ble angrepet. Alle i rommet unntatt en som gjemte seg under bordet, ble drept av skuren av kuler.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte. Det var også den 76-årige tegneserie— og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu», 57 år gamle Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», og 80 år gamle Georges Wolinski, som var bladets sjefredaktør fra 1970 til 1981. – Vi har hevnet profeten, vi har drept Charlie Hebdo, ropte en av angriperne før de rømte i en svart Citroën, ifølge et vitne.

Massiv støtte

Attentatet utløste massiv støtte til Frankrike verden over, og minst 100.000 strømmet ut i gatene i en rekke franske byer for å protestere mot angrepet på ytringsfriheten og demokratiet.

Flere franske imamer uttrykte også sin forferdelse. Imamen i Bordeaux, Tareq Oubrou, oppfordret franske muslimer til å fylle gatene for å uttrykke sin avsky.

I en følelsesladd TV-tale kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag, og at ofrene skal minnes med ett minutts stillhet klokka 12. Det venstreorienterte satiremagasinet Charlie Hebdo har ofte provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Blant annet trykket bladet i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere sto på trykk i Jyllands-Posten.