KRISTIANSAND: – Jeg har behov for å vise raushet, og går en ny runde i de borgerlige partiene for å finne fram til en løsning alle er fornøyde med, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

Han har hatt en krevende dag. Striden om minnesmerket fra 22. juli-hendelsene har vekket sterke følelser hos mange parter. På formiddagen klubbet Kristiansen gjennom et vedtak om å avvise at utformingen vurderes på nytt, selv om etterlatte og den politiske venstrefløyen mener den politiske toppledelsen er uanstendig når de nekter belysning og større steinplatting rundt monumentet ved Domkirken.

– Å hogge trær, lage inngangsveier og montere belysning er å gå langt utover bystyrets intensjon. Vi har krigsminnemerker uten belysning, og ikke noe minnesmerke etter Baneheia-tragedien, argumenterte varaordføreren.

– Driter seg ut

Trond Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, var til stede på møtet.

– Jeg er skuffet og forbannet. Den politiske ledelsen i Kristiansand driter seg ut for hele landet, tordnet Blattmann etter at klubba falt.

Han hadde forventninger til at den politiske ledelsen ville snu i saken.

– De er arrogante, og har muret seg inn i et hjørne de ikke kommer ut igjen fra. Dette er ikke varaordførerens minnesmerke, men hele byens, fremholdt Blattmann som selv mistet sønnen sin på Utøya.

Tilbake på rådhuset står en tydelig preget varaordfører.

– Det er tøft. Saken har kvernet i hodet i flere måneder, og krever enormt med energi. Alt jeg ønsker er å skape verdighet og ro. Jeg forstår at Blattmann er sint og lei seg, men jeg står ved mine synspunkter. Det er synd at debatten har tatt en slik vending, sier han.

– Klønete håndtering

I formannskapssalen var også Jannike Arnesen, som overlevde terroren på Utøya. Hun satte seg ned og skrev en interpellasjon til ordføreren, der hun ber om at saken vurderes på nytt.

– Den politiske ledelsen opptrer klønete. Det er lov å trå feil, men nå må de ta til fornuft. Vi må få saken tilbake på rett spor, sier Arnesen.

Det lir mot kveld, og selv om rådhuset er tomt fortsetter samtalene. Jørgen Kristiansen kunne opplyse til Fædrelandsvennen onsdag kveld at det går mot en ny løsning i saken.

– Jeg har snakket med Blattmann, og er villig til å vurdere saken på nytt. De neste dagene skal vi diskutere saken i de borgerlige partiene, forteller Kristiansen.

Det skal legges til rette for en større steinsirkel. Hva som skjer med belysning, er usikkert. Flertallskonstellasjonen som består av Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet, skal ha et møte mandag morgen, der de bestemmer seg for hva de skal gjøre.

– Jeg står fremdeles ved synspunktene mine, men har behov for å vise raushet, forklarer Kristiansen.

Avdukingen av minnesmerket skjer 28. oktober. Ordfører Arvid Grundekjøn (H) var ikke til stede i formannskapet onsdag.