KRISTIANSAND : Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) ville i formannskapet onsdag ikke vurdere utformingen av minnesmerket på nytt.

– Jeg forstår Trond veldig godt, og er lei for at han føler det slik. Dette er en vanskelig sak med mye følelser involvert. Jeg har den største sympati. Men å hogge trær, lage flere inngangsveier og montere belysning er å gå langt utover bystyrets intensjon. Mulig Blattmann mener vi driter oss ut, men det synes ikke jeg, sier Kristiansen.

Et borgerlig flertall i formannskapet vedtok onsdag med 8 mot 5 stemmer å legge striden rundt minnesmerket etter 22. juli— tragedien død. Arbeiderpartiet ba den politiske ledelsen snu i saken, og vurdere utformingen av minnesmerket på nytt.Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli- hendelsene, Trond Blattmann, var til stede på møtet. Han var tydelig skuffet over utfallet.

– Jeg håpet at den politiske ledelsen tok signalene som er kommet til etterretning. I stedet blir synspunktene oversett. Den politiske ledelsen er arrogant, og har muret seg inn i et hjørne de ikke kommer ut igjen fra. Nå er jeg forbanna. Den politiske ledelsen i Kristiansand driter seg ut for hele landet, tordner Blattmann.

I skyggen

I forrige uke ble det kjent at Kristiansands toppledelse har gått inn og justert arbeidsgruppens forslag til utforming av minnesmerket etter 22. juli. Ifølge ordførerduoen har arbeidsgruppen nedsatt av bystyret gått ut over sitt mandat. De to hevder arbeidsgruppen kun skulle arbeide med lokalisering, ikke utforming.

Jørgen Kristiansen (KrF) og Arvid Grundekjøn (H) ønsker blant annet en mindre platting rundt minnesmerket. De ønsker heller ikke flere innførselsveier og mer belysning slik arbeidsgruppen har ytret ønske om.– Minnesmerkene i de andre kommunene står i åpne, lyse rom ved parker eller kirker. Kristiansand plasserer minnesmerket i skyggen bak domkirkens murvegger. Vi må gi plassen mer lys og vennlighet. Kunstverket må få sin definerte plass i bybildet, mener Terje Næss, leder i Kristiansand Ap.

Sammenligner med krigsmonumenter

Varaordfører Jørgen Kristiansen har ledet arbeidsgruppen som har vurdert plasseringen av minnesmerket. Han ville ikke endre synspunkt i saken, ved å tillate belysning og en større steinsirkel rundt monumentet.

– Jeg har den største medfølelse og sympati med Ap, AUF og de etterlatte. Men minnesmerket er kontroversielt i seg selv. Man kan spørre seg om hvorfor man ikke har et monument etter Baneheia— tragedien. Vi har en del krigsmonumenter som ikke har belysning, og det blir vanskelig å forsvare en særbehandling av dette aktuelle minnesmerket, mener Kristiansen.

Trond Blattmann er skuffet over at monumentet plasseres på et mørkt sted, uten universell utforming for rullestolbrukere.– Dette er ikke varaordførerens minnesmerke, men byens. Det skal stå åpent, ikke bortgjemt, fastholder Blattmann.

Ordfører Arvid Grundekjøn var ikke til stede på møtet, fordi han er på teknologikonferanse i Oslo.

Gruppeleder Mette Gundersen (Ap) varsler at partiet vil drøfte saken på nytt under bystyremøtet i neste uke.