KRISTIANSAND: Hovedtillitsvalgt på Hennig Olsen Is, Petter Grønås, har sammen med den ortodokse presten Christoforos Schuff tatt initiativ til en ad hoc-markering for menneskeverd på Nedre Torv klokken 16.30 i dag.

Protestfestivalen låner ut lydanlegget. Markeringen for menneskeverd er en umiddelbar reaksjon mot angrepene på tiggerne i helgen.

Håper mange kommer

MOBILISERER: Hovedtillitsvalgt Petter Grønås ved Hennig Olsen Is var med å ta initiativ til markeringen for menneskeverd mandag, etter helgens to angrep på romfolket i Kristiansand. Foto: Tore-André Baardsen

— Dette handler ikke om et hat mot tiggerne. Det handler om et hat mot romfolk som folkegruppe. Derfor er det viktig å stå sammen og holde respekten for alles menneskeverd høyt, sier Petter Grønås , som håper mange kommer på markeringen i ettermiddag.Han har mobilisert i fagbevegelsen og de politiske partiene, og vært i kontakt med andre deler av organisasjons- og menighetslivet i byen i dag for å få folk til å komme på torvet i ettermiddag.

— Måten å møte slikt hat på, er å vise at de fleste av oss står for andre verdier, sier Christoforos Schuff.

- Feigt

En av appellantene blir Stiftelsen Arkivets leder Aslak Brekke.

— Vi må si ifra mot krenkelser. Når menneskeforakten blomstrer, slik vi ser her, er det viktig å stå imot. Hvis ikke vi sier ifra i en slik situasjon, har vi ingen troverdighet, sier Brekke.

Han tar gjerne en saklig politisk diskusjon om tigging som fenomen, og hvor vidt det bør være tillatt eller ikke. Brekke ser mange nyanser i den diskusjonen.

— Men dette angrepet er så simpelt og så feigt at det må markeres. Vi snakker om to fysiske angrep på en helg på de fattigste menneskene i byen vår. Det er helt forkastelig, sier han.