KRISTIANSAND: — Det var dette jeg fryktet mest. Mange var redd for forsøpling fra romfolket. Jeg har fryktet hærverk fra andre. Det er trist at det skjer, sier Christoforos Schuff, den ortodokse presten som hjelper romfolket og snakker deres språk.

For halvannen uke siden åpnet en brakke med dusj og toalett beregnet for romfolket som bor under Vesterveibroa i Kristiansand. Brakka har vært svært omdiskutert. Flere mener man legger for godt til rette for tigging med en slik sanitærbrakke. Andre har antydet at de tror den kan bli påtent.

- Truet med kniv

Natt til søndag lå de fleste av rompersonene som er i byen og sov ved sin leirplass da to personer vekket dem, og truet med kniv.

— De sa "money, money". Så rev de bort maten vår og ødela klær, forteller romfolket. De ble svært redde, men etterhvert forsvant de som truet.

SKUFFET: Den ortodokse presten Christoforos Schuff fryket at nordmenn ville utføre hærverk mot sanitærbrakka. Søndag kveld skjedde det. Foto Jon Anders Skau

Søndag kveld ble de plaget igjen.To av kvinnene hadde gått alene ned til brakka 300 meter fra tilholdsstedet deres. Mens de dusjet hørte de to biler komme ned bakken, og bråbremset utenfor. Ut kom det anslagsvis åtte personer som begynte å hamre og sparke i veggen.

— De forsøkte å komme seg inn, men heldigvis hadde kvinnene låst døra. I stedet brøt de opp sikringsskapet, tok sikringen og rev ut en ledning, sier Schuff.

Ifølge Kristiansand kommune er det nå sannsynlig at de flytter sikringsskapet inn i brakka.

Plages ofte

Etter at personene hadde forlatt brakka dro de ned til leirplassen og truet dem som var der.

— Vi mener at det var to av de samme personene som også var her på natten, sier de som var til stede gjennom Schuff, som fungerer som tolk.

De to kvinnene som var i dusjen ble svært redde, og dro fra stedet med en gang bilene hadde kjørt.

— Frem til nå har kvinnene gått alene til dusjen. Nå er de redd for det, sier Schuff. Romfolket skal ha vært mye plaget av hets, spesielt på fredags- og lørdagskveld når fulle folk drar hjem fra byen.

— Hvorfor skal de gjøre dette? Kan de ikke bare la oss være i fred? Vi plager ingen, sier de.

- Lavmål, sier politiet

Operasjonssentralen fikk meldingen klokken 20.22 søndag kveld. Det var presten som meldte fra.

— Noen etnisk norske har kommet med trusler mot tiggerne som befant seg i området ved sanitæranlegget. De skal ha blitt skremt, og vi vil sende en patrulje til stedet for å se på dette, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ingrid Mæhre, til Fædrelandsvennen. Hun reagerer på det som har skjedd.

— Jeg synes det er helt grusomt at folk oppfører seg på denne måten, og det kan du gjerne sitere meg på. Dette er lavmål.