SØGNE: — Jeg blir helt... Hvis jeg hadde fått fatt i dem som har gjort dette, så vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, raser Merete Sundberg.

Bag i bevegelse

Lørdag ettermiddag var hun og mannen Øyvind Holmen på besøk på ei hytte på Langenes. På vei hjem til Søm stoppet de ved Helleviga for å plukke med seg noen blomster. Langt inne i skogen oppdaget Øyvind plutselig en bag som beveget seg.

— Vi skjønte jo at det var et levende dyr i bagen, og jeg ble helt satt ut da vi åpnet den. Jeg ble så sint! Der lå det fire kattunger og en kattemor, forteller Merete.

Helt rått

Etter å ha ringt Dyrebeskyttelsen i Kristiansand fikk de beskjed om å ta med seg både moren og ungene til dem. Uten moren ville ikke ungene klare seg.

— Vi satt ungene i bilen så de skulle få varmen i seg, men da stakk jo moren av. Hun var helt vill. Til slutt fant vi ut at vi måtte sette ut ungene igjen, og da kom hun tilbake. Vi fikk, etter mye om og men, fanget henne og tatt dem med til Dyrebeskyttelsen.

Der tok Arnfrid Robstad dem imot.

— Dette er noe av det råeste jeg har sett! Jeg skjønner ikke hva folk tenker på, tordner hun.

Lekne unger

Kattungene, som er fire-fem uker gamle, ser ut til å ha klart seg bra. De har midd, men de er lekne og oppegående. Like bra er det ikke med moren. I ettertid har det vist seg at hun er alvorlig syk, og går på penicillin. Hjelper ikke det i løpet av et par dager, må hun avlives.

— Det går ikke an å være så sløve at de ikke har sett at hun er syk. De lot henne ligge i skogen for å dø en smertefull død, med ungene ved siden av seg. Det er rått, mener Robstad.

Håper på tips

Uønskede katter er ikke noe ukjent problem for Dyrebeskyttelsen, som per i dag har 11 katter i sitt hus på nedre Tinnheia. I tillegg har de blant annet fem gravide katter i diverse «fosterhjem» rundt om. Både Robstad og Sundberg mener folk som gir bort katter gratis må ta mye av skylden for det.

— Hva skal til for at folk forstår at det er alvorlig å gi bort katter? Når man får dem gratis, er det mange som ikke gidder å bruke penger på dyrlege hvis de blir syke. Da setter de dem heller ut for å dø, sier Robstad.

Sundberg håper nå at noen enten kjenner igjen bagen eller kattungene, og tipser Dyrebeskyttelsen om hvem som kan ha gjort dette.

Anmelder gjerne

— Nå ser det ut til at historien får en god slutt, tross alt, men hvis jeg kan anmelde noen for dyremishandling gjør jeg gjerne det. Det finnes så mange andre alternativer enn å sette dem ut i skogen for å dø, at jeg håper noen vet hvem som kan ha gjort dette, sier hun.