SØGNE: Det skal være første gang en katteeier på Agder er bøtelagt for kattedumping.

— Tuller du? Så bra. Det hadde jeg aldri trodd. Det er sånne saker politiet bare henlegger. Dette skaper nok presedens, sier en oppstemt Merete Sundberg når Fædrelandsvennen informerer henne om utfallet.

En familiefar fra Tinnheia har tilstått å ha kjørt til Helleviga i Søgne og forlatt kattemoren og de fire ungene i en bag i skogen. Overfor politiet skal han ha forklart at han håpet noen ville finne kattene og ta seg av dem.

Grotesk

I realiteten var det overhengende fare for at kattene ville lide en langsom, pinefull død - av sult.

— Seks uker gamle kattunger kunne ikke drept en mus om den la seg ned foran dem. Dette er grotesk, fastslår Arnfrid Robstad i Dyrebeskyttelsen, som anmeldte forholdet så snart de kom på sporet av synderen, etter tips fra publikum.

For sånt finnes ingen unnskyldning, og nå er mannen ilagt en bot på 6000 kroner av Agder politidistrikt, for brudd på dyrevernloven.

Det var i slutten av mai ekteparet var på vei hjem fra Søgne til Kristiansand, og stoppet for å plukke konvaller ved Helleviga. Langt inne i skogen fikk de øye på en bag som beveget seg.

— Det var helt tilfeldig at vi så dem. Så stakk kattemoren av, og vi holdt på i tre timer for å finne henne. Uten moren hadde ungene ingen sjanse, forklarer Merete Sundberg, som selv har tre katter hjemme på Grim.

Hun mener dommen vil virke til skrekk og advarsel for andre katteeiere.

172 katter

Kattemoren var så medtatt at den senere ble avlivet. De fire kattungene ble omplassert til nye hjem i løpet av sommeren.

— Det er ikke så lett å påvise hvem som har dumpet katter. Men hvis bevisene er der, blir forholdet forfulgt, opplyser politiadvokat Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Han ønsker ikke å kommentere boten før den er forkynt for siktede.

Dumping av katter skjer stadig vekk i et skogholt nær deg. Bare fra 1. mai i år har Dyrebeskyttelsen i Kristiansand mottatt 172 hjemløse katter - de aller fleste dumpet av eieren. Organisasjonen mener det stadig økende problemet skyldes at katter gis bort i stort omfang, og mange gir blaffen i kastrering.

Dyrebeskyttelsen er avhengig av tips for å kunne anmelde kattedumping, og ber folk bry seg.

— Hvis noen vil stå fram som vitner, anmelder vi på flekken, opplyser Arnfrid Robstad.

I 2004 fikk en hundeeier 5000 kroner i bot for å ha dumpet en valp, også det på Langenes i Søgne.