— Det var akkurat som han var manisk. Som om det var livet det gjaldt, sier tidligere trailersjåfør Kim Lorenz om kjøringen han var vitne til onsdag ettermiddag 22. oktober.

I bunnen av Osestadbakken ved Lenefjorden kom han bak en semitrailer på vei vestover. I fem-seks kilometer lå han bak traileren.

Galskap

— I hele bakken ligger denne tullingen med gulstripen under bilen, jakter forbikjøringer og kaster seg tilbake for å unngå møtende trafikk. Så tar han en vill forbikjøring i en høyresving forbi en semitrailer. Det var galskap og flaks at det gikk godt, forklarer Lorenz.

Lyngdølen ringte politiet, uten å få kontakt. Da tok han video og bilder av kjøretøyet, dro til politistasjonen i Lyngdal, og traff en patrulje som fikk se kjøringen. Dette var klokka 16.30. — Jeg tenkte bare at denne mannen må av veien, sier han.

Oppringt av politiet

Litt over klokka 17.00 fikk han melding fra politiet om at Rogaland var varslet. Klokka 22.30 ringte politivakta i Kristiansand.

— De sa at filmen måtte sikres. Da begynte jeg å lure. Jeg kikket på nettet og fikk se bildet av semitraileren i ulykka. Jeg sov ikke mye den natta, sier Lorenz.

Klokka 21.06 kom meldingen om frontulykke på E 39 ved Flikka. To vogntog hadde kollidert. Den ene sjåføren var lettere skadet, den andre livstruende.

— Det som plaget meg var at jeg leverte anmeldelsen kl. 16.30., og så skjedde det ingenting. Jeg blir forbannet. De kan bruke ressurser på alt mulig annet, men når de får en så god beskrivelse for hvor han skal og hvordan han kjører, og de ikke klarer å ta ham...

Gode rutiner

Lyngdal politistasjon bekrefter at de fikk tips om kjøringen.

— Klokka 17.04 er det loggført en melding om at en bilist er vitne til et vogntog som har ligget lenge på den gule stripa og hadde en stygg forbikjøring på en bakketopp. Politiet i Rogaland ble varslet, sier etterforskningsleder i Lyngdal, Jan Terje Aas.

Aas mener det er gode rutiner når slike meldinger kommer.

— Ja, det opplever jeg. Vi tar alle slike meldinger seriøst og ønsker å følge dem opp. Det er ikke alltid ressursene strekker til, men det er et annet spørsmål, sier han.

Ingen rykket

Operasjonssentralen i Rogaland opplyser at ingen rykket på meldingen.

— Denne har vi ikke klart å fange opp. Dette er litt utenfor allfarvei, sannsynligvis var det ingen i nærheten, sier operatør Anders Oppedal ved Rogaland politidistrikt.

Sjåføren av semitraileren returnerte østover, før hengeren hans fikk sleng og traff en annen semitrailer i fronten i Flekkefjord.

Grisgrendt

— Vi får stadig meldinger fra veien, og er ute når vi har kapasitet. Men politiet klarer ikke å kontrollere alt. Det er et grisgrendt område, med store avstander mellom politikontorene, sier lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland.

Kim Lorenz synes det blir feil å skylde på kapasitet.

— Det tror jeg irriterer den stakkars sjåføren på sykehus. Politiet tar ikke signalene de får fra transportførerne seriøst. Det fører til at ingen gidder å ringe lenger, sier han oppgitt.

Tilstanden til den 39 år gamle dansken som ble påkjørt er stabil, ifølge lensmannen i Flekkefjord. Polakken som forårsaket ulykken har mistet lappen og er siktet for uaktsom kjøring.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med den polske sjåføren, som ikke ønsker å kommentere saken.