Senterpartiet falt nemlig inn i folden, etter å ha flørtet litt med Ap i de tidlige nattetimer.

— Nå har vi lagt grunnlaget for å videreføre det gode samarbeidet partiene har hatt den siste perioden, og med Sp på laget forsterker vi samarbeidet ytterligere, sier en fornøyd Tore Askildsen til Fædrelandsvennen.

For Senterpartiet ble natt til tirsdag tatt inn i varmen hos Høyre, KrF, Venstre og Frp, og ved lunsjtider kunne forsamlingen forlate Hotell Norge med en avtale i lommen. Sammen får de fem partiene 22 av 35 representanter i det nye fylkestinget.

Alle får plass

— Dette ser ut som en ren maktdemonstrasjon mot valgets vinner, nemlig Arbeiderpartiet?

— Nei, dette er en naturlig samling av borgerlige partier, sier Terje Damman, svært fornøyd over å ha sikret flertall for å videreføre dagens samarbeid omkring økonomi- og budsjettplaner, samt strategisaker.

Terje Damman (H) blir fylkesordfører i fire nye år. Ved sin side får han varaordfører Tore Askildsen (KrF). Foto: Reidar Kollstad

Enigheten ble forseglet ved at alle fem partier får plass i fylkesutvalget. I tillegg får Frp lederen i hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø, mens Høyre får nestlederen. Hovedutvalg for kultur og utdanning skal ledes av KrF, og også der får Høyre nestlederen.

Senterpartiets Sigmund Oksefjell og Gunvor Birkeland forsterker den borgerlige alliansen i Vest-Agder fylkesting de neste fire årene. Foto: Reidar Kollstad

— Det er hyggelig å kunne være med på å trekke tyngdepunktet mot sentrum, sier Sps listetopp, Gunvor Birkeland fra Songdalen.- Og vi bør få mer påvirkningskraft i det store fellesskapet enn vi hadde i opposisjon, sier andrekandidat Sigmund Oksefjell fra Kvinesdal.

- Uformelt plan

Samtalene med Ap før de bestemte seg for å gå mot høyre, beskriver de slik:

— De ble holdt på et veldig uformelt plan.

Venstres Stein Inge Dahn lover å sette grønt stempel på fylkespolitikken. Foto: Reidar Kollstad

Venstres Stein Inge Dahn fra Mandal er godt fornøyd med å holde stillingen i samarbeidet:— Vi skal sørge for en grønn og økonomisk forsvarlig politikk slik vi har gjort de siste fire årene, sier han.

Frp ble, i likhet med Høyre og KrF, noe redusert, men listetopp Gisle M. Saudland fra Flekkefjord ser lyspunkter:

— Vi gikk mindre tilbake i Vest-Agder enn mange andre steder, og i Flekkefjord fikk vi 25 prosent ved fylkestingsvalget, sier han.

Ett Agder?

Spørsmålet om fylkessammenslåing inngår ikke i den politiske plattformen. For mens både Høyre, KrF, Sp og ikke minst Venstre ønsker seg ett Agder, vil Frp like gjerne se til Rogaland.

— Vi har avtalt «nabosamtaler» med de nåværende fylkeslederne, og så får vi ta det derfra, sier Terje Damman.

Frps Gisle M. Saudland og hans partifeller sikret partiet ledervervet i hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø. Foto: Reidar Kollstad

Valgvinneren Ap gjorde harde forsøk på å snekre sammen en koalisjon på den røde siden, men måtte tirsdag formiddag innse at slaget var tapt:— Det hadde betydning at Sp valgte høyresiden, og at Miljøpartiet De Grønne ikke fikk inn to slik det så ut til, sier partiets toppkandidat Randi Øverland.

Takk til velgerne

Aps listetopp Randi Øverland og andrekandidat Nils Harald Rennestraum jublet over resultatet. Men det ga dem ingen posisjoner. Foto: Reidar Kollstad

Hun er likevel svært fornøyd med valgresultatet:— Vi har ikke gjort det så godt i Vest-Agder siden 1983, og det vil jeg gjerne takke velgerne for, sier hun.

Den takken ønsker hun blant annet å materialisere ved å løse lærlingeproblemene fylket sliter med:

— Jeg mener vi i løpet av de siste dagers samtaler har klart å bygge allianser som skal sikre det, sier hun.