-Vi er størst, jubler Aps listetopp Randi Øverland og andrekandidat Nils Harald Rennestraum. Stemningen på Aps valgvake på Ernst Hotell var god helt fra de første resultatene tikket inn. Foto: Reidar Kollstad

— Nå skal vi forhandle helt rått, sier en strålende opplagt fylkesordførerkandidat Øverland til Fædrelandsvennen ved 22.30-tiden.

Ap var da klart størst i Vest-Agder, og jubelen sto jevnlig i taket i salen på Ernst hotell der partiet hadde valgvake etter hvert som tallene fra hele landet tikket inn på storskjermen.Men i Vest-Agder er ikke valgseier alene nok til at Randi Øverland kan overta Terje Dammans kontor, og Damman startet allerede klokken 23.00 formelle forhandlinger med KrF, Venstre og Frp for å se om de kan bli enige om hvordan de skal fordele makten i fylkestinget.

Nattlige forhandlinger

— Vi skal forhandle i natt, og er selvsagt fortsatt spent på det endelige resultatet, sa Damman, like før «firerbanden» inntok hotell Norge for å fremme sine krav og tilbud.

Men det var ingen euforisk stemning som preget Høyres Terje Damman, KrFs listetopp Tore Askildsen og Venstres toppkandidat Stein Inge Dahn og da de satt kursen mot sitt nattlige møte.

Frps andrekandidat Anju Choudary Manneråk var langt mer fornøyd ettersom partiet så ut til å gjøre et relativt godt valg.

— Ja, vi er fornøyd så langt, smiler hun, og forteller at partiet har formulert krav de vil fremsette for å bli med i samarbeidet.

— Men de vil jeg ikke røpe nå, smiler hun.

- Mer spennende

— Det er klart vi var forberedt på at Høyre kunne gå noe tilbake. Det er en utsatt posisjon å sitte ved makten, konstaterer Terje Damman.

— Dette blir mer spennende enn jeg hadde trodd, sier KrFs ordførerkandidat Tore Askildsen som mange har regnet som en sannsynlig fylkesvaraordfører. Han forlater ordførerposisjonen i Mandal med kurs for fylkestinget, men konstaterer at velgerne ikke ser ut til å heie fram partiet hans i år.

— Vi ser at det svinger veldig, og det er vanskelig å trekke noen klar konklusjon nå, sier han.

- Litt skuffet

Venstres listetopp Stein Inge Dahn er heller ikke helt fornøyd med at partiet ser ut til å gå svakt tilbake,

— Jeg er litt skuffet over at vi ikke ser ut til å gå fram, men nå skal vi forhandle, og jeg håper vi fire sammen får flertall sier han.

— Det viktigste for oss er at vi nå får gjennomslag i politikken for våre gode, grønne løsninger, sier han.

Aps åpne dører

Mens de fire partiene samlet seg, gikk også Arbeiderpartiet i lukket møte for å meisle ut nattens strategi. for også de vil forhandle:

— Det er jo helt kjempeflott at vi er det største partiet, jubler Randi Øverland.

— Men de borgerlige beholder makten?

— Det vet vi ikke ennå, smiler Øverland, som sier hun ønsker å holde mange dører åpne.

— Betyr det at du har tenkt å slå en kile inn blant de fire som forhandler på Hotell Norge i natt?

— Nå får vi se, smiler hun, og lar det skinne gjennom at dette ikke er en natt som skal soves bort.

Ap vant klart i Aust-Agder

Arbeiderpartiet er valgets soleklare seierherre i Aust-Agder, og lå i natt an til å gå fra 10 til 12 representanter, mens Høyre blir redusert fra 10 til åtte.

Det kan dermed være duket for Telle Inge Mørland som ny fylkesordfører, og KrF vil muligens skifte side:

— Vi vil snakke med flere, sier KrFs forhandlingsleder Trine Syvertsen til Fædrelandsvennen like før midnatt.

KrFs listetopp, nåværende fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand, gjorde det før valget klart at han ikke har bundet seg til fortsatt ekteskap med Høyre.

— Vi har samarbeidet godt med Høyre, og vil også snakke med dem når valgresultatet blir klart, sier Syvertsen.

Partiet ville imidlertid ikke gjøre som i Vest-Agder, nemlig bruke natten til forhandlinger.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å få kontakt med Tellef Inge Mørland.