— Jeg har fått en fornemmelse av at vi er på vei inn i en økonomisk eller miljømessig svært uheldig sak for kommunen. Vi kan bare ikke godta gift i Otra og Byfjorden for å spare penger. Her må det ryddes, sier Vige.

Kristiansand kommune skal de kommende dagene ta stilling til om utbygger BRG kan sende det forurensede vannet som pumpes opp fra Tangen, rett ut i Otras elvemunning.

BRG har søkt om dette fordi det stanker kraftig fra metoden med å pumpe opp vann, sile vannet og så sende det ut. Byggeplassen på Tangen ligger på en gammel søppelfylling.

Vannet fra Tangen er så forurenset at Kristiansand kommune ikke vil ha det i avløpsnettet, fordi slam fra renseanlegget på Odderøya skal brukes som gjødsel.

Pumpevannet inneholder en rekke skadelige tungmetaller, i tillegg til rester av olje og miljøgiften PAH, viser dokumenter Fædrelandsvennen har fått innsyn i.

- Går ikke an

— Vennesla og Kristiansand brukte store beløp på å rense elva og få laksen tilbake. Staten og kommunen har brukt store beløp på å kapsle inne forurensing på sjøbunnen i havna. Da kan vi ikke i 2014 slippe kraftig forurenset vann rett i elva. Det går bare ikke an, det vil være en skandale, sier Vige.

Torsdag kveld sendte han e-post til ordfører Arvid Grundekjøn med krav om å bli orientert i formannskapet neste onsdag. Vige minner om at kommunen påtok seg alt ansvar for å rydde i det gamle søppelet på Tangen da tomta i sin tid ble solgt.

Vige vil ha svar på?

• Hvilke undersøkelserer gjort avavfallsmasse og vann i søppelfyllinga?

• Hva har det kostet å fjerne gammel fylling.

• Hvordan kan en løse avfallsproblemet på Tangen på en miljømessig forsvarlig måte?

Behandler saken

Onsdag sa kommunens miljørådgiver Marianne Bliksås dette i Fædrelandsvennen: - Vi har fått en søknad på bordet, ja. Vi må ta stilling til den i løpet av få dager.

Torsdag kveld sier teknisk direktør Ragnar Evensen.

— Vi har brukt betydelig mer penger enn tenkt på å fjerne avfall fra Tangen og kjøre det til Støleheia. Det har vært kommunens ansvar, et ansvar som falt bort. 1. januar i år. Meg bekjent skulle ikke vannet som er i grunnen være spesielt farlig, selv om det lukter ille. Vi er rede til å svare Vige i formannskapet, men det er ganske klart at vi som kommune ikke vil godta noe miljøfarlig, sier Evensen.

— Hvor mye penger?

— Det er ikke avklart, vi forhandler om beløp med Avfall Sør, svarer Evensen.

Prosjektleder Steinar K. Bretvik i Tangen Ytterst frykter mer langvarige luktproblemer hvis ikke BRG får lov til å slippe vannet fra tomta rett ut i elva. Han mener det får være opp til kommunen å avgjøre saken.

— Vi tror en slik løsning vil begrense luktproblemene, om vi slipper det ut på noen meters dyp, sa Breivik onsdag. Han sa at vannet i så fall skal fortynnes, for å få ned konsentrasjonen av tungmetaller.