— Jeg har ikke opplevd så markant lukt på prosjektene jeg har jobbet på tidligere. Men gutta nede i gropa sier det ikke er helt uvanlig.

Det sier Steinar K. Bretvik i Prosjektgruppen AS, som er byggherrens prosjektleder for Tangen Ytterst, boligkomplekset som nå bygges utenfor NRK Sørlandet.

Beboere på Tangen og på Galgeberg på motsatt side har vært plaget av lukten siden før jul. Det er en stikkende lukt, som minner om råtne egg.

Aller verst har luktproblemene gått ut over de ansatte på NRK Sørlandet, som har kontorer tett inntil byggeplassen.

Kan bli verre

Bretvik sier det har roet seg litt med antall henvendelser fra naboene. Men mange lurer fortsatt på hvor lenge luktproblemene vil vedvare.

Det kan ta en stund.

I en fersk miljørapport fra Sweco skal det etableres nye pumper for å ta ut grunnvann som trenger opp i gropa: "Det gjør at mer av de underliggende masser blir tømt for vann, og det gjenstår å se om situasjonen av den grunn blir verre, ved det samme eller dårligere. Svaret er veldig avhengig av utbredelsen av fylling og organisk materiale i dypet."

Må lukkes inne

De verste utslagene av lukt vil man etter planen få bukt med i løpet av sommeren. Men det er ikke helt over da.

"Avgassingen fra pumpevannet vil kunne bli et problem fram til september," heter det i en søknad utbyggerne sendte Kristiansand kommune 24. januar.

— Vi må støpe gulvet i bunnen, og bygge veggene før vi kan fylle igjen masse på sidene og gjøre det tett. Dette kommer til å ta en del tid, sier Bretvik.

Mennene som jobber nede i gropa må ha med seg måleapparater for hydrogensulfid, en gass som kan være helsefarlig.

Rett i elva?

En del av luktproblemet skyldes vannet som pumpes opp av byggegropa. I dag filtreres dette tilbake i grunnen.

Pumpevannet lukter ikke bare vondt. Det som kommer fra dypet av fyllingen inneholder en rekke skadelige tungmetaller, i tillegg til rester av olje og miljøgiften PAH, viser dokumenter Fædrelandsvennen har fått innsyn i.

Kommunen ønsker ikke dette inn på avløpsnettet, fordi slammet fra renseanlegget på Odderøya skal kunne brukes som gjødsel.

Dermed søkte BRG om å få sende det forurensede vannet rett ut i Otras elvemunning. Søknaden ble levert sist fredag.

— Vi har fått en søknad på bordet, ja. Vi må ta stilling til den i løpet av få dager, sier miljøvernrådgiver Marianne Bliksås i Kristiansand kommune.

Man håper det kan redusere luktproblemene når vannet ikke pumpes tilbake i grunnen, slik det gjøres nå.

— Er det ikke nokså strenge regler mot å pumpe foruenset væske ut i elver?

— Jo, det er det. Nå må vi se om dette lar seg løse, sier Bliksås.

Tynnes ut

Det håper utbyggerne de kan.

— Er det en god idé å slippe dette ut i elvemunningen?

— Det får være opp til kommunen å avgjøre. Vi tror en slik løsning vil begrense luktproblemene, om vi slipper det ut på noen meters dyp.

— Men verdiene av tungmetaller er nokså høye?

— Ja. Det må i så fall tynnes ut en del, sier Bretvik.