— I forhold til tidligere, lignende aksjoner, så var erfaringen kjempebra. Hjelpekorps fra Ljosland, Bortelid og Brokke, i tillegg til en gruppe fra Hovden, og politiet var alle på samme kanal, sier Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps.

Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps

— Det var første gang med så mange letekorps fra forskjellige steder som jobbet seg innover. Alle hørte alt som ble sagt på én kanal. Det har vi aldri hatt mulighet til, og det var veldig nyttig.

I god behold

Det var onsdag kveld at to turgåere gikk seg vill i Setesdal Vesthei. De to mennene ble etter et par timer funnet i god behold på Øyuvsbu. Til sammen syv snøscooterekvipasjer fra Røde Kors, sammen med mannskaper og scootere fra lokale kommunale letegrupper i Åseral og Valle, deltok i søket.

Dette var den første leteaksjonen av denne typen på Sørlandet, hvor det utskjelte og forsinkede nødnettet ble brukt. AMK-sentralene skulle etter planen startet med å bruke nettet i oktober i fjor. Tidligere denne måneden ble det klart at nødnettet nok en gang utsettes, og trolig ikke er på plass før tidligst til sommeren.

Dårlig signal

Men Tofteland sier også at dekningen var dårlig enkelte steder.

— Inne på heia mistet vi signalet til tider. Vi var langt til fjells, men erfaringen vi tar med oss er at vi må få inn rutiner på å bruke såkalte gateways, mobilmaster som vi kunne satt på en fjelltopp, og gitt dekning til alle innen rekkevidde.

- Er ikke dette et problem med selve nødnettet, altså?

— Man kan stille spørsmål ved om ikke bør være fast dekning i typiske turistløyper. Vi varsler videre til utbygger at nødnettet også bør ha dekning i dette området. Leverandøren har et løfte om en viss dekningsgrad der folk ferdes. Men rundt et par av vandrehyttene var det dårlig dekning.

For Røde Kors har staten tatt seg av de største investeringene til utstyr for å kunne bruke nødnettet, mens 150.000 kroner er brukt lokalt til ekstrautstyr.