— Hva er ditt syn på fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort?

— Det er ingen god idé. Spørsmålet er egentlig: Hvem sin samvittighet skal vi ta hensyn til, legens eller pasientens? sier Vibeke Lauritsen. Hun er organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund (HEF) i Vest-Agder.

- Velg et annet yrke

— Hva sier du til legen som likevel forteller deg at han ikke har samvittighet til å gi slike henvisninger?

— «Hvis det er så viktig for deg, vil jeg råde deg til å velge et annet yrke, eller slutte som fastlege og begynne i en annen legestilling der du slipper å gjøre ting som strider mot din samvittighet ,» ville jeg sagt. Etter som jeg selv ikke har noen religiøs tro, og etter som jeg ikke tror det er en Gud som styrer liv eller død, kan det hende jeg ikke godt nok setter meg inn i hva disse legene føler.

Jobber som lærer

Ved siden av jobben som organisasjonssekretær i HEF, jobber Vibeke Lauritsen som lærer.

— Det er ikke helt sammenliknbart, men som lærer kan jeg ikke reservere meg mot å undervise elever fordi de har et annet standpunkt enn meg når det gjelder religion, eller nekte å undervise elever med dårlig snittkarakter, sier Lauritsen.

— Loven gir allerede leger rett til å reservere seg i mot å delta i abortinngrep. Hva mener du om det?

— Etter som dette løses på sykehusene uten at pasientene blir hindret eller forsinket, er det mindre problematisk, så det kan jeg akseptere.

Unngå dilemmaet

Lov om svangerskapsavbrudd uttrykker at det er et mål at det gjennomføres så få provoserte aborter som mulig.

— Hvorfor bør aborttallene ned?

— Min begrunnelse handler ikke om fosteret, men kun om at kvinnen skal slippe å møte dilemmaet og at hun skal slippe de eventuelle psykiske påkjenningene.

Ulike rettigheter

— Kan du si noe mer om fosteret?

— Jeg vurderer ikke et 12 uker gammelt foster som et menneske, og det er ikke et likeverdig liv før det er født. Det er forskjell på rettighetene til et foster og til den gravide. Derfor må kvinnen sikres rett til å ta sine avgjørelser på dette området uten å møte en fastlege som vil gjøre det vanskeligere for henne i en vanskelig situasjon.

— Hva er den etiske forskjellen mellom å henvise til abort og å vise videre til en lege på nabokontoret som er villig til å henvise videre?

— Det er akkurat det samme, jeg ser ingen forskjell, men den som ikke vil henvise direkte tar ikke ansvar selv, men gir det til en annen. Oj, så sint jeg ville vært dersom datteren min møtte en slik lege.