Stående fra venstre gruppeleder og varaordfører Helge Andresen, som trakk seg fra nominasjonslisten da flertallet på nominasjonsmøtet kun ville kumulere ett navn på lista. Dermed trakk også Erik Langeland og ordfører Åse Severinsen seg. Samtlige representerer Høyre i kommunestyret i Søgne. Foto: Tore André Baardsen
Mandag er det duket for årsmøte i Søgne Høyre. Leder Trond Reitan (stående) sier han er bekymret over at de indre stridighetene vil svekke partiets muligheter i valgkampen foran høstens kommunevalg. Foto: Tore Andre Baardsen

— Det viktigste argumentet for et nytt møte er at lista er redusert med ti navn. Hvis nye navn til alle verv skal bringes fram av styret og ikke et nominasjonsmøte, blir det få som skal bestemme mye, sier Tor Einar Ravnevand, som fronter fløyen som støtter sittende ordfører Åse Severinsen.

Les også:

Den andre fløyen sørget for at Tom Løchen stiller som listetopp for partiet ved høstens kommunevalg.

Fra 24 til 14 navn

Til nettstedet N247 sier Løchen at han tror det skal mye til før styret i Søgne Høyre velger å underkjenne valgene på nominasjonsmøtet 9. desember i fjor.

En trist sak av noen gamle bitre menn.

Stående fra venstre gruppeleder og varaordfører Helge Andresen, som trakk seg fra nominasjonslisten da flertallet på nominasjonsmøtet kun ville kumulere ett navn på lista. Dermed trakk også Erik Langeland og ordfører Åse Severinsen seg. Samtlige representerer Høyre i kommunestyret i Søgne. Foto: Tore André Baardsen

Det endte med at den opprinnelige nominasjonslisten på 24 navn ble redusert til 15, og i ettertid til 14. Les mer :

Utfordrer Tom Løchen vant over Åse Severinsen, som forsvant ut sammen med varaordfører Helge Andresen.

— Blant de ti som ikke ble med videre, er fire i kommunestyret; Åse Severinsen, Helge Andresen, Erik Langeland og Anne May Ribe. At de er ute svekker Høyres mulighet i valgkampen, sier Ravnevand, som ledet partiet inntil i fjor.

«Anstrengt klima«

Nå har Ravnevand ingen rolle utover å være vanlig medlem, men sier han har mange med seg i ønsket om et nytt nominasjonsmøte.

Ravnevand sier klimaet i partiet er «litt anstrengt», og beskriver nominasjonsmøtet i desember som et konfrontasjonsmøte.

Les mer:

— Alle var forskrekket over at det kom så mange, her var det tydelig mobilisert, sier Ravnevand.

— Ble ikke nominasjonsmøtet avviklet på en demokratisk måte?

— Jo, men det er også i tråd med demokratiet å omgjøre et vedtak som er gjort i et organ. Så lenge fristen for å levere inn valglista ikke er gått ut, har partiet muligheter til å omgjøre ethvert vedtak. Men det er ikke gjort i én operasjon; styret må først drøfte det, sier Ravnevand.

- Trist sak

Første mulige anledning til å drøfte saken er årsmøtet mandag 2. februar.

Mandag er det duket for årsmøte i Søgne Høyre. Leder Trond Reitan (stående) sier han er bekymret over at de indre stridighetene vil svekke partiets muligheter i valgkampen foran høstens kommunevalg. Foto: Tore Andre Baardsen

— Tom Løchen sier du prøver å kuppe styrevalget på årsmøtet for å underkjenne nominasjonsresultatet?- Det er mer kupp det han driver med når han går ut i Budstikka og takker familien for at han klarer å vinne nominasjonsmøtet, svarer Tor Einar Ravnevand.

Høyrefolk er jo dannede mennesker, så gruppemøtene går rolig for seg.

Tom Løchen sier han ikke er i tvil om at det Ravnevand gjør er ødeleggende for partiet.

— En trist sak av noen gamle bitre menn, karakteriserer han utspillet overfor Fædrelandsvennen.

For øvrig mener han nominasjonsmøtet foregikk på en ryddig og ordentlig måte.

— Det var trist at ordføreren trakk seg, men de fleste i kommunestyret er tross alt med videre, sier han.

- Dannede mennesker

Løchen ser for seg et rolig årsmøte mandag. Ifølge Søgne Høyres leder Trond Reitan er det så langt kun vanlige saker på dagsorden.

— Er du bekymret for at de indre stridighetene svekker partiet?

— Ja, selvfølgelig. Enhver kamp om posisjoner, kan være med på å svekke partiet, sier Reitan.

Les også:

Ordfører Åse Severinsen sier hun konsentrerer seg om å gjøre jobben sin så godt som mulig i den perioden hun har igjen, til tross for fløykampen.

— Høyrefolk er jo dannede mennesker, så gruppemøtene går rolig for seg, sier hun.

— Ser du for deg ditt navn på en eventuell ny nominasjonsliste?

— Ikke for enhver pris, svarer Severinsen.

Ordføreren sier hun har opplevd mye støtte fra folk etter nominasjonsmøtet. - Det er veldig ok å få støtte for det arbeidet jeg har gjort, sier hun.

Oppfordrer til ro

Fylkesleder Harald Furre oppfordrer Søgne Høyre til å akseptere resultatet av nominasjonsmøtet.

— Regelen er at hvis noen skal kunne forlange et nytt nominasjonsmøte, må det foreligge formelle feil knyttet til prosessen, som har tippet flertallet i den ene eller andre retning, sier Furre, leder av Vest-Agder Høyre og også partiets ordførerkandidat i Kristiansand.

De skal jo være superoptimistiske hvis ikke det holder med 14. Harald Furre sier han ikke har hørt dokumentert at det har vært alvorlige formelle feil ved nominasjonsmøtet 9. desember, og dermed ikke grunnlag for et nytt møte.

— En annen mulighet er at styret vedtar å kalle inn til et nytt nominasjonsmøte hvis de finner det ønskelig, presiserer Furre.

Han sier videre at styrets fullmakt til å supplere nominasjonslista bare gjelder hvis noen trekker seg etter møtet. Det er det kun en person som har gjort.

— I dag har Høyre ni av 27 i kommunestyret. De skal jo være superoptimistiske hvis ikke det holder med 14, sier Furre.

Han oppfordrer sentrale medlemmer i lokalpartiet til å akseptere resultatet av et lovlig avholdt nominasjonsmøte.

— Flertall på nominasjonsmøtet har tatt sitt valg, og det må fylkespartiet respektere. Nå håper vi at partiet kan samle seg om å gjøre et godt valg, sier Furre.