I Søgne er Høyre nærmest synonymt med ordførerpartiet. Det er bare unntaksvis at ikke ordføreren kommer fra de blå. Kommunen har de siste tiårene vært styrt av markante Høyre-kvinner som Anne Berit Andersen og Eli Løite.

Helge Andresen Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Det siste unntaket fra denne regelen var da Solveig Kjelland Larsen fra Ap overtok styringa i 2007. Men intermessoet varte bare i fire år. Ved sist kommunevalg kom Høyre tilbake. Til tross for at partiet gikk til valg uten ordførerkandidat. Velgerne sto overfor den eiendommelige situasjonen at de ikke visste hvem de fikk som ordfører hvis de stemte på det største partiet. Nestoren i lokalpartiet, Helge Andresen, var listetopp, men ikke kandidat til å flytte inn i rådhuset etter valget.

Lite har vært ute i media.

I stedet ble det fjerdekandidaten på lista, Åse Severinsen, som av partiet internt ble utpekt til ordfører — etter at velgerne hadde sagt sitt. Intern misnøye med den prosessen er en av grunnene til det bikkjeslagsmålet det ligger an til på årets nominasjonsmøte.

Lite har vært ute i media. Men nok til å ane hvor bitre følelser som rir partiet. Severinsen nølte lenge med å gi beskjed om hun ønsket gjenvalg, fordi hun først ville vite hvilke andre navn som kom på partiets liste. Da hun omsider ga sitt «ja», satte nominasjonskomiteen henne øverst og Helge Andresen på andreplass.

Tom Løchen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Da kokte det over for motstanderne i partiet, som mente tiden nå var inne for fornyelse. Tom Løchen, som nominasjonskomiteen foreslo på tredjeplass, flesket til i Søgne og Songdalen budstikke. Løchen mente at Helge Andresen med sine 78 år var for gammel. Og for dominerende.Les også:

Severinsen ble kalt usynlig og vanskelig å få tak i. Andresen selv ville ikke delta i en debatt på det han kalte en sånt nivå.

Slike salver sier noe om hvor forgiftet stemningen i partiet nå er.

Slike salver sier noe om hvor forgiftet stemningen i partiet nå er. Og i de siste dagene har spekulasjonene gått om hva som kan komme til å skje på selve nominasjonsmøtet.

Det som synes klart, er at det blir kampvotering om førsteplassen mellom Severinsen og Løchen. Få tør på forhånd spå hva utfallet av den tvekampen vil bli. Begge parter mobiliserer for fullt fram mot nominasjonsmøtet.

Skulle Severinsen tape, tror flere at Andresen vil trekke seg fra andreplassen. Det vil i så fall være for en revolusjon å regne i Søgne i Høyre.Skulle Severinsen vinne, spekuleres det i om flere i den yngre garde vil bryte ut og danne en ny liste foran høstens valg. Det vil i så fall vær en liste i sterk konkurranse med Høyre. Skulle det skje, vil valget i den vanligvis blå bygda bli ekstra spennende.

Dramatikken skjer foran et kommunevalg som vil bli det viktigste på svært lenge. De neste fire årene vil etter alt å dømme bli avgjørende for den kampsaken som har stått høyt på dagsorden i mange tiår: Ny europavei gjennom kommunen.

Og for mange vel så viktig: Søgnes fremtid som kommune skal avgjøres. Den neste ordføreren vil spille en nøkkelrolle når de folkevalgte i Søgne skal avgjøre om de vil bli en del av stor-Kristiansand eller gå sammen med Songdalen, eventuelt også Marnardal.

Den kandidaten Søgne Høyre til slutt samler seg om etter den bitre striden, kan vise seg å bli kommunens siste ordfører.