— Disse fire er større talenter enn jeg var som junior, sier Sølvi Meinseth på kav Grimstad-dialekt.Mange husker henne kanskje best som Sølvi Olsen, sprinteren som etter hvert omskolerte seg til en 400 meter-løper. Hun vant totalt 20 NM-gull på 100, 200 og 400 meter, og innehar fortsatt den norske rekorden på spesialdistansen på 52,45, satt under Tokyo-VM i 1991. Under EM i Helsingfors i 1995 var hun kun to hundredeler unna finale.

Trener 15 ungdommer

I dag er hun, sammen med mannen Frank Otto Meinseth, trener for rundt 15 av de ivrigste ungdommene i Sørild, og fire av dem har i sommer deltatt i internasjonale mesterskap – alle med stor suksess. Hør bare her:

Sønnen Even (19), som i helga vant NM-sølv på 100 meter i Haugesund, vant tidligere i sommer bronse på 200 meter under U20-EM i Sverige. Tidligere i sesongen satte han junior-norgesrekord på 200 meter med 21,07. Datteren Ingvild (16) vant i forrige uke bronse på 100 meter i Ungdoms-OL i Georgia etter å ha slått morens 16-årsrekord i semifinalen med tiden 11,74. Sist helg vant hun gull på 4x100 meter stafett.

I forrige uke løp Karoline Daland (16) seg til finale på 400 meter i Ungdoms-OL på tiden 55,18 – nest raskeste 400 meter av en norsk 16-åring gjennom alle tider, og best tid av samtlige i semifinalen. Dessverre ble hun disket i finalen for tjuvstart.

Tidligere i sommer løp Natalie Johnsen (17) 100 meter i U18-VM i Colombia på 12,15, hvilket betyr at også hun satte personlig rekord i et mesterskap.

- Skynder oss langsomt

— Det er veldig moro at de gjør det så bra. Selvfølgelig har alle fire et talent, men dette hadde ikke vært mulig uten at de hadde trent jevnt og trutt, sier Sølvi Meinseth.

Sølvi Meinseth (den gang Olsen) under VM i Tokyo i 1991 hvor hun løp seg til semifinale på 400 meter.

— Hva er hemmeligheten?- Jeg tror de drar fordel av at vi skynder oss langsomt. Målet vårt er at de også skal holde på når de blir 25 år, og da tror jeg dette kan bli veldig bra, sier Sølvi – som har bøttevis med erfaring fra egen karriere.

Det kom kvartetten til gode i sommer.

— Jeg var ikke så flink til å slappe av i dagene før store konkurranser, men at de har klart dét tror jeg har vært noe av suksessfaktoren.

- Heldige med genene

Hun gleder seg over at barna har adoptert interessen hennes for friidrett.

— Jeg vet at de må forsake en del, men selv har jeg aldri angret på at jeg satset på friidrett, og det gjør godt å se at de også trives med idretten sin, sier 48-åringen.

Verken Ingvild eller Even føler på noe ekstra forventningspress som følge av sitt moderlige opphav.

— Men vi får stadig vekk høre at vi har vært heldige med genene. Og når speaker presenterer navnene våre på stevner, blir det ofte nevnt at vi er sønn og datter av Sølvi, sier Ingvild.

Jaysuma Saidy Ndure (i midten) vant 100 m foran Even Meinseth (t.h) og Salumu Ageze Kashafali (t.v.) i NM sist helg. Foto: Ruud, Vidar

— Vi er heldige som høster av den erfaringen mamma fikk gjennom mange år i friidretten, sier Even.

- Skikkelig godt treningsmiljø

Pappa Frank Otto legger ikke skjul på at han er stolt over resultatene til sine to barn samt Karoline og Natalie, og trekker også fram mangekjemper Line Myrestøl Johansson – som også er en del av treningsgruppa på 15 – som deltok i nordisk mesterskap i vår.

— Jeg og Sølvi er nok mer enn middels interessert i det vi holder på med. Det holder ikke å trene to ganger i uka, vi er her fem-seks ganger i uka. På den måten har vi klart å skape et skikkelig godt treningsmiljø for dem som vil. Fem-seks av utøverne våre kommer og går som de vil, og det er helt greit, men de får heller ikke samme resultater. Jeg tror også utøverne våre profitterer på at vi delte gruppa i to, slik at vi bare har ansvaret for de eldste som satser mot mesterskap, sier Frank Otto Meinseth – som fra sin aktive karriere har en NM-bronse på 800 meter å se tilbake på.

Gir æren til trenerne

Roar Flateland, leder i Sørild, mener Sølvi og Frank Otto Meinseth skal ha mesteparten av æren for at lille friidrettsklubben har fått fram fire så store talenter.

— Jeg tror suksessen skyldes veldig mye at de to er så dedikerte og lager et så godt miljø i klubben, sier Flateland.

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, sier følgende:

— De er trenere med stor kompetanse som jobber med utøvere med et veldig stort potensial. Ut fra resultatene de har levert, må de ha skapt et veldig godt miljø, sier Nilsen.

— Jeg er mektig imponert over jobben til Sølvi og Frank Otto, sier John Ertzgaard, som i sin aktive karriere ble U23-europamester på 200 meter.

— Vi møter stadig på folk i friidrettsmiljøet som er nysgjerrige og har troen på treningsopplegget til mamma og pappa, sier Even Meinseth.