— Det var helt tydelig at han var ruset og ustabil. Jeg kan ikke forstå hvordan sykehuset kunne plassere ham i en seng mellom to damer på akuttmottaket, sier 31-åringen til Fædrelandsvennen.

Torsdag 19. juni ble 31-åringen lagt inn til observasjon på Sørlandet sykehus Kristiansand. Ved 4-5-tiden på natten våknet hun av at en mannlig pasient befølte henne.

— Da jeg våknet var dyna mi løftet halvveis bort. Ved senga sto en mann som sa unnskyld, sier 31-åringen.

Hun er fremdeles preget av saken og ønsker ikke å stå fram med navn og bilde.

Lammet av skrekk

25-åringen som antastet henne hadde blitt sendt til akuttmottaket etter å ha blitt slått ned på byen. 31-åringen forteller at ikke torde å bruke alarmklokka fordi hun fryktet hvordan 25-åringen ville reagere.

— Jeg ble helt satt ut, sier 31-åringen, som hadde fått både sovemedisin og smertestillende.

Les også:

Litt senere hørte hun at mannen gikk inn i til en annen kvinnelig pasient. 31-åringen fant ut at hun måtte gjøre noe.

— Da jeg sto opp kom han ut fra det andre avlukket. Han fortalte meg at han hadde blitt slått ned fordi han hadde prøvd å ta på en dame på byen. Jeg visste ikke om han var psykisk syk eller ruset, så jeg forsøkte å holde en rolig samtale med ham mens jeg gikk mot vaktrommet, sier 31-åringen.

Dømt til 60 dagers fengsel

Sist uke ble 25-åringen dømt til 60 dagers ubetinget fengsel. I retten tilsto han å ha forgrepet seg på 31-åringen og den andre kvinnen.

— Jeg hadde ingen anelse om hva han hadde gjort da jeg våknet. Jeg fryktet at han hadde voldtatt meg, men undersøkelsene på voldtektsmottaket bekreftet at det ikke hadde skjedd. Heldigvis, sier 31-åringen.

Hun er svært kritisk til sykehusets håndtering av saken.

— Jeg ble utsatt for et overgrep på et sted hvor jeg skal føle meg på det tryggeste. Da jeg varslet betjeningen var det en som sa at de ikke visste hva de skulle gjøre, for de hadde ingen rutiner for dette. Ingen tok ansvar og jeg ble egentlig overlatt til meg selv. Etter hvert fikk jeg ringt søsteren min, som fulgte meg til voldtektsmottaket, sier kvinnen.

Kritisk til politiet

31-åringen forteller at hun har vært i kontakt med sykehuset to ganger etter hendelsen.

— Det var ei som ringte og beklaget det som hadde skjedd. Jeg ba henne ringe igjen når det skjedde noe mer. Det som skjedde med meg var skjedd, men jeg var opptatt av at andre ikke skulle bli utsatt for det samme, sier 31-åringen.

Hun er også kritisk til politiet.

— Det var egentlig det verste. Det virket som politiet syntes det var en fillesak. Gjerningsmannen hadde jo innrømmet alt og jeg fikk inntrykk av at politiet syntes jeg burde ta meg sammen. De varslet meg heller ikke om løslatelsen slik de hadde lovet, sier Kristiansand-kvinnen.

25-åringen tilsto to tilfeller av seksuell handling da saken gikk for retten som en tilståelsessak. 31-åringen mener han burde vært tiltalt for voldtektsforsøk.

— I avhør innrømmet han at han ønsket å ha sex med oss, sier 31-åringen.

Skal sjekke pasientene nøyere

Sørlandet sykehus har gått gjennom saken internt for å se om det kan gjøres tiltak for å hindre lignende hendelser.

— Det viktigste tiltaket er en nøyere utvelgelse av pasientene som blir lagt inn. Vi gjør en individuell vurdering av hvordan folk er og oppfører seg, sier klinikksjef Geir Bøhler ved Sørlandet sykehus.

Ifølge Bøhler er det ikke mulig å holde pasientene som er innlagt til observasjon adskilt.

— Arealmessig er det ikke mulig å skille kjønnene, sier Bøhler.

Bøhler synes det er beklagelig at 31-åringen opplevde at hun fikk dårlig hjelp.

— Vi har ikke egne rutiner for overgrep begått på sykehuset, men vi har rutiner på hvordan vi skal ivareta personer som har blitt utsatt for slike hendelser. Jeg håper at hun har fått en god oppfølging i ettertid, sier Bøhler, som presiserer at saken er spesiell.

Politiet: - Vi tok saken høyst alvorlig

Agder-politiet mener overgrepssaken ble håndtert på en god måte, men beklager at 31-åringen ikke ble varslet da gjerningsmannen ble løslatt.

— Hvordan hun har oppfattet dialogen med den enkelte hos oss er vanskelig for meg å svare på, men vi tok saken høyst alvorlig. Politiet var raskt på stedet og vi sendte to etterforskere til sykehuset fredag morgen, sier politioverbetjent Arne Sundvoll ved Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt.

— Hvorfor ble hun ikke varslet om løslatelsen?

— Det vet jeg ikke. Dersom vi lovet å varsle henne, så skulle hun selvfølgelig ha blitt det. Vi har ikke en regel om varsling, men i en del saker ønsker vi å gjøre det vi kan for å holde fornærmede orientert. Det gjelder spesielt i overgrepssaker. Så det må vi bare beklage, sier Sundvoll.