24-åring befølte to sovende kvinner på sengepost ved Sørlandet sykehus

Mannen som fredag ble siktet for overgrep ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, befølte to kvinner på en sengepost.

Publisert:

En mann befølte tidlig fredag morgen to kvinner som var innlagt på en observasjonspost ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Mannen, som er 24-år gammel, ble selv innlagt på sengeposten skadet og ruset. Foto: Arkivbilde

  • Tormod Flem Vegge
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Mannen har utført en seksuell handling, type beføling, opplyser Julie Møller Digre, politiadvokat ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Klokka 05.26 fredag ble politiet tilkalt til Sørlandet sykehus i Kristiansand, etter at en mann hadde befølt to kvinner på sykehuset.

Sov på sengepost

De to kvinnene lå og sov på en observasjonspost i tilknytning til akuttmottaket, da mannen befølte dem. Mannen, en 24-åring, ble selv lagt inn på sengeposten tidlig fredag morgen.

— Kvinnene varslet personalet, som tok hånd om ham. Mannen ble deretter overlevert til politiet og tatt med til politistasjonen, forteller Digre.

Skadet og ruset

Årsaken til at mannen ble innlagt på sengeposten, var at han var skadet. Mannen var imidlertid også ruset. Observasjonsposten brukes blant annet til å avklare ulike medisinske tilstander og lettere skader, og er et rom med fem senger.

— Sykehuset har vel et visst antall plasser, og må benytte disse, sier politiadvokaten, på spørsmål om sykehuset har gjort noe kritikkverdig i denne saken.

— Når pasienter blir innlagt på sykehus, bør de være trygge, understreker hun.

- Hvordan har de overgrepsutsatte reagert på det som skjedde?

— Det har jeg få opplysninger om, men de venter jo ikke å bli utsatt for noe sånt på et sykehus.

Har innrømmet beføling

Det er foretatt politiavhør både av den siktede mannen og de to kvinnene.

Mannen skal ha innrømmet forholdet. Lørdag ble 24-åringen løslatt. Han er siktet for overtredelse av første ledd i paragraf 200 i straffeloven, som går på beføling.

Mannen er av utenlandsk opprinnelse og har norsk statsborgerskap.

- Ikke kontinuerlig tilsyn

Geir Bøhler er klinikksjef for kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus, og har ansvaret for akuttmottaket og den aktuelle observasjonsposten.

— Det som har skjedd er trist. Vi må nå gå gjennom hvordan observasjonsposten i akuttmottaket skal bemannes, og få full oversikt over hendelsen. Det er tilsyn ved posten, men ikke kontinuerlig, sier Bøhler, som forklarer at de ansatte ved akuttmottaket har ansvaret for rommet.

— De ansatte har mange oppgaver i akuttmottaket, som blant annet å ta imot akutte innleggelser, sier han.

- Vanlig med rusede på akutten

- Var det forsvarlig å legge den berusede mannen på rommet?

— På denne observasjonsposten legger vi både menn og kvinner på samme rom, men dette er også en problemstilling som vi nå må se på.

- Og hva med at mannen var beruset?

— Veldig mange skader vi har med å gjøre på akuttmottaket er relatert til rusproblematikk, særlig på kvelder og om netter. Dette er et dilemma vi har levd med i mange år, om en person skal plasseres i fyllearresten eller på sykehuset, sier klinikksjefen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand