OSLO: — Vi vet at Lar-behandling er skadelig for barna, siden de over tid får abstinenser etter fødselen. Derfor mener KrF at det må være et krav at kvinner i fertil alder bruker prevensjon under Lar-behandling, sier Olaug Vervik Bollestad, stortingsrepresentant for KrF og medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Barneombudet frustrert

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om barneombud Anne Lindboes frustrasjon over Helsedirektoratet. Hun mener direktoratet ikke tar inn over seg bekymring fra fagfolk og nyere forskningsresultater, når direktoratet i sine retningslinjer anbefaler Lar-behandling med metadon under graviditet.

Krav om prevensjon

— KrF støtter barneombudet. Vi kan ikke risikere at barna blir skadet under graviditeten. Ungenes helse og fremtid må ha høyeste prioritet. Vi vet at det stilles krav om prevensjon når kvinner bruker visse typer medikamenter. Derfor bør dette også være et krav under Lar-behandling. Hvilken type prevensjon det skal dreie seg om, det må bli en diskusjon mellom den aktuelle kvinnen og legen hennes, fortsetter Bollestad.

Olaug Vervik Bollestad (KrF), medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: NTB scanpix

— Hva med fullstendig å «avmedisinere» Lar-brukerne når graviditeten oppdages?

— Dette kan vi være med på. Men i slike tilfeller har det allerede skjedd en skade. Det tar tid å gjøre en Lar-bruker medikamentfri. Denne prosessen kan også påvirke barnet negativt. Dette vet vi også for lite om. Derfor er det aller beste alternativet at man ikke blir gravid når man går på Lar.

Gratis

Bollestad forteller at KrF skal foreslå tvungen prevensjon for kvinner i Lar-programmet i forbindelse med stortingsproposisjonen «Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016- 2020)». Prevensjonen skal være gratis.

— Hvis det blir flertall for vårt forslag i Helse- og omsorgskomiteen, må både Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet foreta seg noe, forklarer hun.