KRISTIANSAND: — Vi ser at disse barna har det vondt, forteller Kåre Danielsen, avdelingsleder og overlege på barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus.

— Det er helt forferdelig å se hvordan de har det. Noen har lettere symptomer, andre er det nesten umulig å roe ned, fortsetter Elin Eikeland, sykepleier på nyfødt intensiv-avdelingen.

I snitt blir sju-åtte barn årlig født med rusabstinenser på Sørlandet, ifølge statistikk fra Sørlandet sykehus. Årsaken er at mødrene generelt ruser seg eller gjennomgår Legemiddelassistert rehabilitering (Lar) ved hjelp av metadon.

- Bør ikke bli gravide

Den senere tiden har det vært fokus i media på nyfødte babyer som blir født som rusavhengige og med abstinenser som følge av Lar-behandling. Barneombudet vil innføre langtidsvirkende prevensjon for kvinner i Lar. Forskere, brukerorganisasjoner og leger har ulik oppfatninger om hvor alvorlig abstinenser er for barna.

Danielsen er klar på hva han mener om saken.

Årlig blir det født sju-åtte rusavhengige barn på Sørlandet. De får behandling her på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

— Kvinner i Legemiddelassistert rehabilitering bør ikke bli gravide. 80 prosent av barna får abstinenser, noe som medfører at de trenger behandling for abstinenser med medikamenter, sier overlegen, som påpeker at mange kvinner ikke er klar over at rusmisbruket deres vil påvirke barnet i magen.

Får morfin

Hvis nyfødte babyer har symptomer på abstinenser, som at de eksempelvis er stresset, har høy puls og svetter, behandles de med morfin.

— Ofte tar behandlingen mellom fire og åtte uker, før vi får trappet ned den akutte abstinensen ved å gi dem gradvis mindre morfin. Denne behandlingen er ingen bagatell, fortsetter overlegen.

- Må informeres

Gravide kvinner som ikke er en del av Lar-programmet, kan tvangsinnlegges for avrusning når de er gravide. Dette er ifølge Danielsen lite aktuelt når kvinner er under Lar-behandling.

— Metadon oppfattes ikke som misbruk. Poenget mitt er at dette stoffet ikke er uskyldig i forbindelse med graviditet. Mødrene bør ikke bli gravide, de bør få mer informasjon om skadevirkinger ved graviditet og oppfordres til å bruke prevensjon, sier han.

Kåre Danielsen, avdelingsleder og overlege på barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus, mener kvinner på metadon ikke bør bli gravide på grunn av lidelsene barna blir påført. Foto: Tormod Flem Vegge

Helsedirektoratet uenig

Helsedirektoratet er uenig i uttalelsene om at kvinner som går på metadon ikke bør bli gravide.

— Det at man på generelt grunnlag sier at Lar-pasienter ikke bør bli gravide, er ikke basert på kunnskap. Våre anbefalinger sier at den gravide bør fortsette med metadon under svangerskapet. Det er i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet, som påpeker at det anbefales at den gravide trapper ned metadonbruken under svangerskapet.

— Det er ikke dokumentert langtidsskader for barna ved bruk av metadon i svangerskapet, forsetter han.

- Hva med lidelsene til disse barna?

— Vi skal ta på alvor at det fødes barn med abstinenssymptomer som følge av metadonbehandling. Disse abstinensene kan og skal behandles slik at vi reduserer lidelsene så mye som mulig, understreker Torgersen.

Gravide rusmisbrukere følges tett

Gravide rusmisbrukere som blir fanget opp av Kristiansand kommune, får tett oppfølging av fagpersonell.

— Vi sikrer oppfølging av gravide rusmisbrukere, ved at fagpersoner møtes jevnlig for diskuteres situasjonen til barnet, forteller Benedicte Frøystad Jonassen, barnevernspedagog og prosjektleder for det kommunale prosjektet «Tiltakskjede for barn som er eksponert for rus i svangerskapet».

Avruses

Fagpersoner fra eksempelvis forsterket helsestasjon, rusteamet, barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus i Kristiansand følger opp blant andre gravide rusmisbrukere som bruker illegale rusmidler. Barnet følges fra det er i magen fram til det er seks år gammelt.

Benedicte Frøystad Jonassen, barnevernspedagog og prosjektleder for det kommunale prosjektet "Tiltakskjede for barn som er eksponert for rus i svangerskapet". Foto: Tormod Flem Vegge

— Det jobbes i første omgang for at fosteret ikke skal bli eksponert for rus. Enten er moren villig til å samarbeide, slik at hun holder seg unna rus, eller så iverksettes det tvangstiltak, forteller Jonassen.

Tvangsavrusning

Gravide får tilbud om frivillig avrusing. I verste fall blir det begjært tvangsinnleggelse for avrusing via fylkesnemnda.

— For mange er en graviditet en ny start, og en motivasjon til å bli rusfri, sier Jonassen.

Gravide i Lar-programmet blir også fulgt opp. De blir vurdert enkeltvis. Noen trapper ned behandlingen, mens andre holdes på samme dosering.

- Kan føle på avvisning

Det kan skje at rusmisbrukere ikke fanges opp av kommunen før senere i svangerskapet eller ved fødsel. Privatpersoner eller offentlige instanser som er i kontakt med en gravid rusmisbruker, oppfordres til å varsle kommunen om graviditeten.

— Vi vet at eksponering av rus kan skade barna. Et nyfødt barn som har blitt utsatt for rus, er ofte svært urolig i forbindelse med soving og mating. De blir ofte overstimulert. Det tåler eksempelvis ikke at moren snakker samtidig som ammingen foregår. Da kan det bli for mye for det, og det blir stresset og må lukke øynene for å stenge ute det som skjer, forklarer barnevernspedagogen, som sier at mødre da kan oppleve oppførselen som om at barna avviser dem.