— Jeg håper vi kan plukke noe i slutten av uka, men det blir ingen fart i det før tidligst neste uke, sier Kåre Dybesland til Fædrelandsvennen.

Dette bildet er tatt 4. juni i fjor. Da leverte Kåre Dybesland fra Songdalen 40 kasser jordbær til Bama. Foto: Reidar Kollstad

Jordbærbonden fra Songdalen pakker inn plantene tidlig på høsten. Derfor pleier han å være blant de aller første i Agder som tilbyr norske jordbær.I fjor var han i gang allerede 1. juni. Tre dager etter ble 40 kasser levert til Bama.

Blomstret i april

Men i år lar jordbærene vente på seg. Den kaldeste mai på 16 år må ta skylda for det.

— Det begynte bra med blomstring da vi hadde noen flotte dager i april. Men på grunn av en kald og våt mai modnes bærene mye tregere enn i fjor, sier Dybesland under en rekognosering på en av jordbæråkrene på Rosseland tirsdag 9. juni.

Først mandag fikk Sørlandet virkelig kjenne på sommervarmen. Det skjøt fart i modningen.

— Jeg ser allerede nå hvor fort det går. Det er ett og annet bær som begynner å bli rødt, sier han.

Bærene tok nattesøvnen

Bærene har krevd sitt arbeid de siste månedene. For å få bærene tidlig modne må alle pakkes inn i plast, og passes ekstra på ved kulde.

— Nattefrost i april og mai har gitt meg flere våkenetter. Da har jeg måttet legge på mer plast, og av og til vanne plantene, forteller Dybesland.

(Saken fortsetter under bildet)

Slik ser bærene ut i jordbæråkeren 9. juni. Foto: Kjetil Nygaard

I fjor solgte han sine siste bær allerede 30. juni.— Det var jo før folk egentlig hadde kommet i stemning for å spise jordbær. Vi var utsolgt altfor tidlig i fjor. I år ser avlingen ut til å bli veldig bra, men det tør jeg ikke slå fast før pengene er på konto, ler han.

Større og saftigere

Derfor er jordbærbøndene fornøyde med at bærene lar vente på seg.

— Normalt skal bærene bli større og saftigere nå som det har tatt lengre tid. Nå som sola kommer blir det nok bra smak i dem også, sier han.

Jordbærdyrker Kristen Steinsland i Vennesla tror ikke plukking av bærene hans kommer skikkelig i gang før starten av juli. Foto: Kristin Ellefsen

Han får støtte av Kristen Steinsland, jordbærbonden fra Øvrebø, som har åkre både i Øvrebø og på Drivenes i Vennesla.— Det klaffer ganske bra med fellesferien. I fjor var vi jo utsolgt for bær da ferien begynte, sier han.

Tre uker senere

Steinsland begynte å selge jordbær 12. juni i fjor. Han forventer at de første er klare rundt tre uker senere i år.

Noen få bær var begynt å bli røde på oversiden. De tror jordbærbonden han kan høste i slutten av uka. Fullt kjør blir det ikke før tidligst neste uke. Foto: Kjetil Nygaard

— Det blir nok ikke noe særlig bær hos meg før i månedsskiftet juni/juli. Her i innlandet modnes de som regel litt senere enn ved kysten, forklarer han.

Vil levere 200 tonn

Agder Bær, en lokal leverandør av jordbær som består av 13 jordbærbønder, leverte 150 tonn jordbær i fjor. I år håper de å nærme seg 200 tonn.

— Det blir seint i år. De fleste kommer nok til å begynne plukkingen i slutten av juni. Men avlingene ser ut til å bli gode. Været har ikke vært bra for de som vil sole seg, men det har vært bra for jordbærene, forteller styreleder Vidar Finsådal.

Han bekrefter at fjorårets sesong var litt dårlig fordi bærene ble modnet for tidlig.

— I fjor ble det en veldig topp, men alt modnet fort og det ble små bær. Det var ikke en god jordbærsommer. Vi tror det blir mye bedre i år, sier styrelederen.

– Jeg har hatt store problemer med fugler i år. Fugleskremselet hjelper ikke i det hele tatt, sier jordbærbonde Kåre Dybesland i Songdalen. Foto: Kjetil Nygaard