— I år begynte jordbærplantene å blomstre 26. april, og det lå an til ny rekordtidlig jordbærsesong. Kjølige og regnfulle uker i mai gjør at vi likevel ikke får noen gjentakelse av fjorårets rekordtidlige sesong. Natt til mandag hadde vi frostnatt, og måtte dekke til plantene og vanne dem godt. Når vannet fryser dannes det nemlig en beskyttende hinne rundt jordbærblomsten som beskytter dem mot kulden, sier Kåre Dybesland.

I fjor sendte jordbærkongen fra Songdalen fra seg de første jordbærkassene til Bama 1. juni, og 4. juni hadde han 40 nye kasser klare til levering. Det var hele tre uker før jordbærene kunne høstes i 2013. — Det blir nok en ukes tid senere i år enn i fjor, men jeg har likevel som mål å spise årets første jordbær fra egen avling 1. juni, sier han.

Frykter frostnetter

Dybesland har spesialisert seg på produksjon av tidligbær og pleier å være blant de aller første som kan tilby jordbær på Sørlandet. For å klare dette blir plantene tildekket om høsten og står under fiberduk gjennom hele vinteren. På våren får de nytt dekke, og når blomstringen kommer er det viktig å stå klar dersom det er fare for frostnetter.

— Været framover blir avgjørende for både kvalitet og størrelse på avling. I fjor ble det for eksempel veldig varmt, noe som førte til at bærene ble relativt små, sier Dybesland som har 35 mål med jordbærplanter.

Litt forsinket

Kalde maidager har også spilt jordbærbonde Aanon Midstue i Reddal i Grimstad et puss.

— I april lå vi an til å få ekstra tidlige jordbær i år, men så uteble varmen. Nå får vi ingen rekordtidlig start, men det blir nok bare snakk om to-tre dager senere enn i fjor. Altså vil plukkingen være i full gang i første uka i juni, sier Midstue som har mellom 25 og 30 mål med jordbærplanter.