Nå fylles komposten av alt det du klipper vekk fra plantene. Om en stund har du kanskje fått god jord. Foto: Torstein Øen
Dekk rundt plantene med et lag kompostjord, aller helst med et lag vissent løv oppå. Da har plantene det greit vinteren igjennom. Foto: Torstein Øen
Alle typer frukt og bær kan plantes om høsten. Foto: Torstein Øen
Hardføre roser kan plantes om høsten. Foto: Torstein Øen
Det er lurt å luke skikkelig før frosten setter seg i bakken. Jorda er gjerne våtere om høsten, og det er da enklere å få med seg røttene på ugresset. Foto: Torstein Øen
Den beste jorda lager du selv. Legg alt det visne du rydder vekk fra bedene i kompostbingen, og la det ligge der og godgjøre seg gjennom vinteren. Foto: Torstein Øen

Kristiansand: Hagestell sent om høsten er det samme som å forberede hagen på vinteren. Et viktig prinsipp er å unngå å gjøre ting som fører til ny spiring og aktivitet hos plantene. Du skal med andre ord ikke bruke høsten til å beskjære.

Ikke beskjær nå

— Av en eller annen grunn er det mange som tror at høsten er tiden for beskjæring. Det kommer nok av en misforståelse over begrepet høstebeskjæring (som gjøres i etterkant av høsting tidligere på sommeren). Beskjærer du planter og trær nå, er plantene ikke i stand til å danne sårvev og dekke sårene før vinteren. Da står de pip åpne i mange måneder med fare for inntrengning av sopper og bakterier. Beskjæringen skal gjøres i vekstsesong, sier Morten Bragdø, gartner ved Randesund Hagesenter.

Det er likevel nok av hagesysler å ta fatt på nå som vinteren ikke er altfor langt unna. Har ugresset fått overtaket i sommer, bør du luke før frosten kommer.

— Luking i bedene er en perfekt høst-syssel. Få vekk ugress, og gjør det greit for plantene. Dessuten er jorda fuktig nå, og dermed er det lettere å få med seg røttene. Men husk at om du får ugress i bedene, så er det fordi du har for få planter i bedene eller for store bed. Da er det veldig lurt å kjøpe flere planter til bedet, eller sette de plantene du har tettere sammen, er Bragdøs råd.

Plenklipp og løvraking

Det er lurt å luke skikkelig før frosten setter seg i bakken. Jorda er gjerne våtere om høsten, og det er da enklere å få med seg røttene på ugresset. Foto: Torstein Øen

Før høsten og vinteren for alvor setter inn, anbefaler Bragdø også til å ta litt ekstra vare på gressplenen.

Den siste gangen du klipper plenen før vinteren, bør du la den være litt lenger enn vanlig

— Fyll plenen med løv, og kjør gressklipperen over løvet slik at det hakkes og blir ypperlig næring. Bruk gjerne bioklipper, den finhakker mer, sier Bragdø.

Avblomstrede stauder kan du klippe ned nå om de ser stygge ut. Klipp stengler og blomster,mmen la bladverket nærmest bakken visne ned og bli værende, som isolasjon, god næring og medisin for plantene i vinterhalvåret.

— Har du stauder i potter og krukker, kan det være lurt å plante dem over i et bed så de kan stå der gjennom vinteren. Så kan du heller plante dem over i pottene igjen til våren, sier plantemannen.

Plant løk

Alle typer frukt og bær kan plantes om høsten. Foto: Torstein Øen

Hvis du vil ha et rikt blomsterflor tidlig på våren, er høsten tida for å plante løk. Vårblomstrende knoll— og løk-planter, som krokus og tulipaner, skal i jorden nå. Det samme gjelder alle typer frukttrær og bærbusker.

— I tillegg finnes det en del roser som er fine å plante nå. Dette kan gjøres helt fram til det blir frost i bakken, forklarer Bragdø.

Dekk rundt plantene

Høsten er også tiden for å dekke jorden med et godt kompostlag. Har du ikke selv, må du spørre etter ekte 100 prosent kompostjord på hagesentrene. Og skal du gjøre det ekstra godt for plantene før vinteren setter inn, så dekker du bakken under dem med et 15 cm løvlag som du henter i skogen senhøstes. Bland gjerne litt løv ned i jorden også.

Kompost

Nå fylles komposten av alt det du klipper vekk fra plantene. Om en stund har du kanskje fått god jord. Foto: Torstein Øen

— Alle som har hage bør egentlig ha en egen kompost. Det er den beste jorda du kan gi plantene dine, mener Bragdø.

Alt slags grønt avfall fra hagen kan brytes ned til jord igjen, og gi næring til nytt liv i hagen. Kompostering av hageavfall tar fra ett til flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er og hvor gode forhold komposten får. Bruk av kompost i hagen har mange positive effekter i tillegg til å være en jordforbedrer.

Les også:

— Etter at hagen er ryddet og klargjort for høsten og vinteren har du masse fint avfall å fylle på i kompostbingen din, som kan stå og godgjøre seg gjennom vinteren, sier Bragdø.