— Egentlig reagerer jeg ikke så veldig på dette. Politirådet har gitt svært tydelig beskjed om at det er énprosentsmcklubber som ønsker å etablere seg på Sørlandet, sier ordfører i Søgne kommune, Åse R. Severinsen.

Søgne kommune kjøpte en bunkers på Åros for 1, 8 millioner, neste tre og en halv ganger takst, i frykt for at Hells Angels ville etablere seg i området. Bakgrunnen for oppkjøpet var en bekymringsmelding sendt fra politiet til kommunen med bakgrunn i urolige naboer som hadde observert det de trodde var énprosentsmcklubben, Hells Angels, som kikket på bunkersen. Egentlig var det den kristne mc-klubben, Conquest mc.

— Jeg syns oppkjøpet viser at formannskapet har tatt beskjeden fra politirådet på alvor. Dermed kjøpte vi bunkersen. Det betyr ikke at den ikke kan brukes til noe, sier Severinsen.

Viktig signaleffekt

Rådmannen i Søgne kommune, Kim Høyer Holum, uttalte til Fædrelandsvennen mandag at de la inn bud ut fra at det var en kriminell mc-klubb som ville kjøpe bygget. Ordføreren syns innstillingen er god, og mener oppkjøpet uansett sender en positiv signaleffekt.

— Det er jo klart at for en vanlig innbygger i Søgne er det vanskelig å skille hvem som er fra Hells Angels eller en annen motorsykkelklubb bare ut fra klærne de har på. Dette er noe som krever spesialkunnskap. Jeg tenker at borgeren som varslet politiet i Søgne har gjort sin plikt ut fra hva som de så. Vi sender også et signal ved å kjøpe bygget: Vi er på vakt, sier ordføreren.

Severinsen opplyser også om at politiet har forklart at énprosentsklubber ofte bruker personer utenfor miljøet i forbindelse med slike oppkjøp.

— Vi har fått beskjed fra politiet om klubbene ofte bruker «stråmenn» i forbindelse med oppkjøp og nyetablering. Så det er en utvikling vi må ta det på alvor, sier Severinsen, som på ingen måte vil omtale oppkjøpet som uansvarlig.

Tar ikke kritikk

Leif Vagle, leder av avsnittet for organisert kriminalitet på Agder, sier de hele tiden prøver å holde oversikten over bevegelsene blant énprosentsklubbene. Ifølge Vagle er det flere énprosentsklubber som politiet vet er på utkikk etter klubblokale for å etablere seg på Sørlandet.

— Tilbake i 2011 var det også et forsøk på å etablere et «streetcrew» av Hells Angels i Kristiansand. Vi klarte å ta knekken på dem da, men det er alltid bevegelse i disse miljøene. De kjemper om revir.

Vagle tror derfor ikke det er en overdreven frykt for slike klubber som har ført til oppkjøpet av bunkersen.

— Vi er egentlig bare veldig glad for at folk har øynene oppe, og vi er glad for samarbeidet med kommunen. Det er viktig å skille mellom klubbene, det er kriminelle énprosentsklubber vi er ute etter. Etableres det en slik klubb, vet vi at det kreves svært mye ressurser fra politiet og kommunen, sier Vagle.

Ut i fra opplysningen som har kommet fram, tar ikke Vagle kritikk for oppkjøpet av bunkersen, som kostet kommunen 1,25 millioner mer enn takst.

— Utgangspunktet var utfordrende i denne saken. Hvis det var en seriøs mc-klubb som ville kjøpe bygget, burde de kanskje gjort seg til kjenne og sagt at det ikke var noen fare med klubben, sier Vagle.