— Bevaringsområdene skjermes inntil man har høstet erfaring med hva fjerning av boplikten betyr, sier Høyres ordførerkandidat i Mandal, Jon Gunnar Ask og partiets gruppeleder Sven Seljom.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Rekordtidlig har lokalpartiet snekret sammen sitt partiprogram foran neste høsts kommunevalg.

Valgkampsak

Her er boplikt-saken løftet opp, en sak som kan bli den store valgkampsaken i Mandal.Årsaken er at rådmann Knut Sæther før sommeren kom med forslag om å fjerne boplikten i kommunen. Bakgrunnen er at han mener boplikten ikke har noen beviselig effekt.

— Tvert i mot er den med på å innskrenke folks råderett over egen eiendom, mener Sæther.

Mandal har hatt boplikt i hele kommunen siden tidlig på 1980-tallet. Unntaket er øyer uten broforbindelse.Da saken var oppe i bystyret var det flertall for å sende spørsmålet om opphevelse av boplikten ut på høring, for deretter å behandle saken etter lokalvalget.

Siden den gang har også Landbruksdepartementet sendt saken ut på høring, i den hensikt å fjerne både konsesjonsloven og boplikten.

Endret jobbemarked

Nå har altså Mandal Høyre vedtatt å oppheve det meste av boplikten.

— Vi ser at arbeidsmarkedet endrer seg med mye mer fleksibilitet. Mange ukependler til stavangerregionen. Men disse kommer i en skvis dersom de har bolig i Mandal om de da ikke har noen som kan bo der mens de er på jobb, sier Ask og Seljom.

De mener derfor at kommunen kun skal boplikt i helt spesielle tilfeller.

De verneverdige områdene er et slikt særtilfelle

— De verneverdige områdene er et slikt særtilfelle. Vi mener det er bedre å være føre var for å sikre fast bosetting i disse områdene. Men vi må høste erfaringer over noen år for å se hvordan boplikt ellers slår ut i Mandal, sier de.

Vil ha vekk

Frps gruppeleder i Mandal, Alf Erik Andersen, sier de ønsker boplikten helt fjernet.

— Vi er ikke redde for at det ikke er lys i vinduene i sentrum. Tvert i mot mener vi at folk må kunne forvalte egne boliger og eiendom slik de selv mener er best, alt kan ikke bestemmes av loven, sier Andersen.

Vil beholde

Aps fungerende gruppeleder, Even Tronstad Sagebakken, sier derimot at hans parti vil beholde boplikten.— Mandal er en attraktiv ferieby som er tett på strender, natur og byfasilitetene. Det vil absolutt være av interesse for pengesterke personer å kjøpe leilighet eller boliger midt i Mandal sentrum og bruke disse kun i sine ferier. Da står boligene tomme resten av året, sier Sagebakken.

Han mener dette vil være med på å stadfeste Mandal som en sesongby.

Mandal er en attraktiv ferieby

— Dette er særlig uheldig for en restaurantnæringen, kulturhus og annet som baserer seg på helårsdrift, sier Sagebakken.

18. desember skal bystyret behandle høringsuttalelsen fra departementet.

Vil innføre glassortering

Mandal Høyre går i sitt valgprogram inn for å innføre sortering av glass og metall i husholdningen på linje med annen sortering. I tillegg vil partiet også at hyttefolket skal begynne å sortere.

Fra programmet ellers plukker vi dette:

• Jobbe for gang- og sykkelsti til Holum, Tregde og Gismerøya.

• Selge kommunale bygg som ikke er i bruk.

• Tilby ungdom sommerjobb gjennom en sommerjobbpool.

• Jobbe for å opprette et kystkultur- og industrisenter.

• Knytte klimakrav til kommunale innkjøp.

• Opprette en ekstra helsesøsterstilling.

• Prioritere skatepark på Speilen (like utenfor sentrum).

• Beholde kontantstøtten.

• Ønsker å bygge flerbrukshall på Frøysland.

• Fjerne eiendomsskatten i 2018. • Holde en kommunal barnehage åpen på kveldstid.

• Kreve at bedriftene som utfører byggeoppdrag for kommunen er lærebedrifter.