OSLO: De siste fem ukene har fem personer sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for å ha medvirket til smuglingsforsøket av 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge.

Tirsdag ble det kjent at mengden kokain trolig var mindre. I lengre tid har norsk politi og påtalemyndighet forsøkt å få dokumentert hvordan kokain ble veid. Onsdag fikk de disse bildene, som vil bli lagt frem for retten torsdag.

— På et av bildene kan du se at kokainen blir veid i bagen. Du kan også så vidt skimte at den veier litt over 2000 gram, sier statsadvokat Petter Mandt.

Les også: - Bagene er veid med innholdet i

Vekten

Kokainen undersøkes. Foto: Olsbu, Erlend

Totalt 11 Adidas-bager med kokain ble plassert i de tre kvinnenes kofferter. Trolig har samtlige blitt veid med bagene, slik at den reelle vekten av kokainen er ukjent.

Forsvarerne til de tiltalte reagerte sterkt på de nye opplysningene og et presset aktorat bestemte seg tirsdag for å halvere mengden fra 22,4 kilo til 11 kilo.

— For oss betyr ikke det så mye. Vi avviser hele skyldspørsmålet. Men på generelt grunnlag er det helt uhørt, sier Carl Bore, som forsvarer 21-åringen.

Lavere straff

Slik var bagene med kokain pakket i koffertene. Foto: Olsbu, Erlend

Etter det Fædrelandsvennen forstår ville aktoratet bedt om en enda høyere straffepåstand dersom mengden ikke hadde blitt halvert.

Statsadvokat Mandt ønsker ikke å kommentere hva påstanden ville blitt dersom mengden forble uendret.

— Det eneste jeg kan si er at mengden selvfølgelig har en betydning for straffeutmålingen, sier Mandt.

I sin prosedyre ba Mandt om at 21-åringen dømmes til seks og et halvt års fengsel. To av årene mente han burde gjøres betinget.

Med fratrekk for tiden hun sonet i Bolivia vil 21-åringen dermed måtte sone i rundt to år hvis hun blir dømt etter påstanden.

Frifinnelse

Dette er koffertene som tollerne stoppet. Foto: Olsbu, Erlend

Forsvarer Bore vil legge ned påstand om full frifinnelse under sin avslutningsprosedyre i dag.

— Saken hennes står enda sterkere nå enn før rettssaken. Hun har avgitt en troverdig forklaring, som støttes av troverdige forklaringer fra andre vitner, sier Bore.

Påtalemyndigheten la i sin påstand til grunn at 21-åringen lyver om at hun ikke kjente innholdet i koffertene de hadde med seg hjem fra Bolivia. Under sitt vitnemål mandag kveld hevdet Madeleine Rodriguez, den eneste av de tre som sitter fengslet i Bolivia, at alle de tre kvinnene visste hva som var formålet med reisen.

Les også: Rodriguez sier Lillesand-kvinnen løy om Spania-tur

Troverdighet

— Det virker som de fleste journalister glemmer at Madeleines forklaring har endret seg tre-fire ganger. Hennes forklaring har ingen troverdighet, sier Bore.

Han mener Rodriguez' forklaring er et resultat av et personlig motsetningsforhold mellom henne og 21-åringen.

— De hater hverandre. Hennes forklaring var et takk for sist, for at hun ikke fulgte instrukser der nede og så videre, sier Bore.

Rettssaken mot de fem tiltalte i den norske delen av Bolivia-saken avsluttes i Oslo tingrett i dag. Dom faller senere.