KRISTIANSAND: - Per i dag sitter sju rumenere i varetekt i Kristiansand. Oppfølgingen av disse krever tolk. Å ha flere straffedømte med utenlandsk bakgrunn er tidkrevende. I politiet har vi fokus på å utvise straffedømte innvandrere, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

Ifølge Hortemo har flere utvisninger en positiv effekt. I fjor hadde politiet i Kristiansand 39 uttransporteringer av straffedømte innvandrere.

Hortemo understreker at rumenerne som sitter i varetekt ikke har noe med romfolket å gjøre.

- Rumenerne er vinningskriminelle som reiser rundt. De har ikke noe med tiggerne å gjøre, sier Hortemo.

Ifølge politistasjonssjefen har ikke sanitetsbrakka for tiggerne ført til noen økning i kriminaliteten.

Radikale islamister

Høyreekstreme grupper har svært liten aktivitet i Kristiansand, etter at politiet har brukt betydelige ressurser på forebyggende arbeid. Derimot har politiet fått bekymringsmeldinger om radikale islamister.

— Vi har fått inn meldinger her i området som bekymrer oss, men vi kan ikke si noe om det finnes radikale islamister i Kristiansand i dag. Vi må jobbe aktivt mot alle ekstremister som er villige til å bruke vold for å nå sitt mål, sier Hortemo.

Kristiansand har toppet kriminalitetsstatistikken etter Oslo i flere år. Kriminaliteten i Kristiansand har gått ned de siste årene, men er nå på vei opp igjen.

— Har innbyggerne våre grunn til å føle seg trygge? spurte gruppeleder Arvid Omdal (KrF).

— Ja, vi sier at folk kan være trygge. Det er en liten del av befolkningen som opplever kriminalitet. Men vi har ingen garanti, sier Hortemo.