KRISTIANSAND: – Det er ingen tvil om at vi anser ham som strafferettslig tilregnelig, sa psykiater Gunnar Johannessen da de rettsoppnevnte sakkyndige framla sin rapport i Kristiansand tingrett.

SIKRE: Psykiaterne Magne Tauler (t.v) og Gunnar Johannessen er helt sikre på at den drapstiltalte 22-åringen var strafferettslig tilregnelig. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Uttalelsen kom etter at tingrettsdommer Lillian Skranefjell spurte Johannessen om hvor sikre de sakkyndige er i sin konklusjon.

Ikke psykotisk eller bevisstløs

De to legene har blant annet vurdert om 22-åringen var psykotisk, bevisstløs eller hadde en psykisk utviklingshemning da han drepte eks-kjæresten 9. januar i år. I sin rapport har psykiaterne kommet fram til at den drapstiltalte ikke hadde noen slike lidelser som har strafferettslig betydning.

De sakkyndige påpekte blant at bevisstløshet ikke er forenlig med at den drapstiltalte både snakket i mobiltelefon og kjørte bil etter drapet. I telefonsamtalene skal mannen blant annet ha opplyst at han hadde drept Connie med kniv. Han sa også hvor mange knivstikk han hadde påført eks-kjæresten. Antallet samsvarer med de funn rettsmedisinerne har gjort.

– Husker ikke

Den 22 år gamle mannen har siden i avhør og under rettssaken hevdet at han ikke husker noe fra selve drapshandlingen. I retten sa mannen at han kun husker at han og Connie Hernandez sto i stua i leiligheten i Østerveien. De skal ha kranglet. I retten sa mannen at det klikket for ham. Det neste han husker er at han kastet fra seg kniven i Topdalsfjorden ved Vige.

22-åringens forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen spurte de sakkyndige om de tror tiltalte lyver, eller om han faktisk kan ha fortrengt minnene.

Psykiater Magne Tauler kunne ikke si noe sikkert om dette.

– Man kan handle i affekt, slik at man ikke husker det som har skjedd. Det kan også handle om at ham ikke vil fortelle alt man husker. Eller man kan huske bruddstykker og har fortrengt de andre minnene. Når jeg treffer personer som har begått mord eller andre alvorlige forbrytelser, så hender det ofte at de ikke husker. Om de ikke vil huske eller har fortrengt, er vanskelig å si, sa Tauler.

– Hjernen fungerte

I avhør og i løpet av rettssaken har det kommet fram at tiltalte ringte både sin mor, sin bror og en venninne etter drapet. Til sin bror og venninne opplyste 22-åringen at han hadde stukket i hjel kjæresten. Til moren opplyste han at Connie lå på verandaen i leilighet, med henvisning til at hun var drept.

– Det betyr at disse handlingene er bearbeidet i hukommelsen. Hjernen fungerte og han var målrette i sin aktivitet. Han visste følgende: Hvem er jeg? Hva holder jeg på med? Hva skal jeg gjøre videre? Han dro fra leiligheten, kjørte bil og ville ta sitt eget liv. Han var klar over hva han hadde gjort, sa Tauler til retten.