— Jeg holdt på å skrive under for en klubb i formiddag, men jeg avventet det litt. Jeg prater stadig vekk med noen fra Start, men jeg har ikke hørt noe offisielt, forteller Tom Nordlie på mystisk vis i Fotballradioen torsdag kveld.

Sølvtreneren fra 2005 er fortsatt en meget populær mann i Kristiansand, og er av mange supportere ønsket til Start.

— Det er hyggelig å være ønsket, sier Nordlie og får høre fra salen at det er nå sjansen for å vende tilbake til Start finnes. Jerv og Start har ikke blitt enige om Steinar Pedersen som var Starts førstevalg. Nå jobber Start med andre kandidater hevder klubben.

— Nei, det vet jeg ikke helt. Sjansen er ikke der, for da hadde jeg blitt spurt allerede, svarer 53-åringen til publikum.

Det haster

Nordlie innrømmer at han trives svært godt i Kristiansand, og utelukker ikke et comeback.

— Jeg kunne tenke meg å trene Start igjen, men jeg vil ikke lansere meg selv. Start får bare spørre, så kan vi diskutere, sier Nordlie til Fædrelandsvennen etter innspillingen.

Treneren er som nevnt i dialog med en annen klubb. Nordlie røper at hvis Start skal ha han er tiden knapp.

— Det haster om de ønsker meg. Vi får se til mandag, sier Nordlie.

— Skjer det noe da, bryter Bernt Hulsker, gjest i Fotballradioen, inn.

— Ja, det gjør det, svarer Nordlie.

I 2005 holdt Tom Nordlie og Kristofer Hæstad å vinne seriegull med Start. Fotballinteressen i Kristiansand eksploderte. Foto: Tore-Andre Baardsen

Bedre forutsetninger nå

Start-direktør Even Øgrey Brandsdal vil ikke kommentere Nordlies kandidatur, men sier dette om den ledige treneren:

— Veldig mange forbinder Tom med fantastisk fotball i 2005, sølv, mange profiler og mange gode opplevelser på Kristiansand stadion. Det er veldig tydelig at han er en populær mann i byen, sier Brandsdal.

Start har hatt et tungt år. Mye skyldes den svake økonomien som gjorde at flere av de beste spillerne ble solgt i løpet av sesongen, og flere i administrasjonen måtte gå. Det skremmer ikke Nordlie.

— Forutsetningene er bedre nå enn da jeg var her sist. Nå er budsjettet på 54 millioner, den gangen var det betydelig mindre.

— Noe ugjort

I 2004 tok Nordlie Start opp i eliteserien fra 1. divisjon. Året etter sjokkerte Nordlies menn Fotball-Norge og holdt på å vinne seriegullet. Før mesterskapet endte hos Vålerenga etter 2-2 borte mot Odd i siste serierunde, mens Start tapte 1-3 hjemme for Fredrikstad i en av de mest dramatiske kampene på Kristiansand stadion noen gang.

Foran 16563 tilskuere hadde Start fire avslutninger i treverket. Hadde Start slått Fredrikstad ville de vunnet gullet. Istedenfor endte Start poenget bak. I 2006 kom motgangen, og Nordlie fikk sparken i juli.

— Jeg synes avskjeden var feil. Jeg følte jeg hadde noe ugjort, forteller Nordlie, som legger til at 15 spillere i den 22-manns store Start-troppen i 2005 var sørlendinger. 11 av dem hadde spilt juniorfotball i Start.

— By på seg selv

Nordlie trekker frem åpenheten som var i klubben den gangen som en suksessfaktor.

— Det er viktig å by på seg selv. Den dagen folk i Kristiansand slutter å diskutere Start i lunsjen går det ikke mer. Man må få med seg hele byen og ta seg tid til å prate med supportere. Det handler om å være åpen og inkluderende, sier Nordlie.

53-åringen er tydelig på hva som gjelder.

— Gjennomsnittsbefolkningen i Norge driter i moderne fotball. De bryr seg om resultater. Du er nødt til å vinne søndag og onsdag, søndag og onsdag. Hvis ikke er du ferdig neste dag, sier Nordlie, som får gode skussmål av Jesper Mathisen.

— Vi hadde noen episoder den gangen, men i ettertid hvor jeg har hatt sju-åtte trenere er det ingen tvil om at Nordlie er den beste treneren jeg har hatt. Bare se på de spillerne han trente. Ingen har noen gang levert på det nivået igjen, forteller Start-profilen.