OSLO: — Dette er en sak som vi i SV har et eierforhold til. I 2003 kom SV med et forslag om å utvikle en nasjonal strategi for å gjøre norsk solindustri verdensledende, sier stortingsrepresentant Aud Herbjørg Kvalvik (SV). Hun sitter i næringskomiteen som vararepresentant for Ingvild Vaggen Malvik.

Kvalvik tror solenergi kan komme til å danke ut andre energikilder i tiden framover, og ikke bare brukes som hyttestrøm.

— Jeg tror at solceller kan være en bærende energikilde på flere områder om 15-20 år. Norge er kanskje ikke det beste området, men det er veldig aktuelt i tett befolkede områder med mye sol. Det er dessverre for liten forskningsinnsats på solcelleenergi i Norge, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier hun.

Miljøvennlig Også Venstre mener Elkems beslutning er framtidsrettet og miljøvennlig.

— Med denne nye solcelle-satsingen og med den nye delproduksjonen av vindmøller i samme region, framstår Kristiansand som en meget spennende miljø- og energiby, sier leder av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim.

Han tror Elkem-satsingen er en nyhet som vil få internasjonal betydning.

Den nye fabrikken skal integreres i Elkem Fiskaas eksisterende silisiumverk og vil i første trinn produsere 5.000 tonn silisium til solceller per år. Produksjonen skal baseres på en ny metallurgisk prosessteknologi som ifølge selskapet både er konkurransedyktig og miljøvennlig.

— Byggingen av fabrikken i Kristiansand er et resultat av langsiktig teknologiutvikling og kunnskap om å industrialisere ny teknologi. Det er også en milepæl for Elkem som selskap, sier administrerende direktør John G. Thuestad i Elkem.