ARENDAL: — Jeg håper bare det ikke begynner å regne, sa ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen, klokken 18.50 fredag kveld.

De kongelige mottok folkets hyllest da sjaluppene la til i Pollen klokken 19.00. Først kom kong Harald og bursdagsbarnet dronning Sonja med sine svenske kolleger.

Siden fulgte det store følget av kongelige som har vært på sørlandscruise de siste dagene. I land ble de kongelige hilst velkommen av ordføreren, fylkesmann Hjalmar Inge Sunde og politimester Kjell Hegstad.

Tett inntil bryggen hadde Hildeborg Helene Forberg (74) funnet en plass sammen med barnebarna Liva Adele (7) og Helene (11). Helene var ikke i tvil om hvem hun gledet seg mest til å se.

— Jeg håper å se kongen og dronningen, sa hun.

Anno 1807

Bestemor ventet også spent på de utenlandske kongelige. Og de fikk alle det de ventet på. En stolt fylkesmann Sunde fikk æren av å tale til de kongelige.

— Dette er en begivenhet uten like i Arendals historie, sa Sunde.

De kongelige fikk også oppleve et stykke historie. Arendal var for anledningen utkledd som Arendal anno 1807. Dette speilte seg i klesdrakten til de offentlige personene, og i små historiske tablå langs ruten.

Selv om kronprins Haakon gikk glipp av Quartfestivalen i år, fikk han og de andre kongelige en smak av hvordan festivaldeltakerne på Sørlandet har hatt det i sommer.

I det de kongelige begynte på vandringen gjennom byen, åpnet himmelens sluser seg. Det la derimot ingen demper på stemningen hos de fremmøtte, som fikk beskue de kongelige på nært hold. Fra et vindu runget bursdagssangen da dronningen passerte.

Tett program.

Selv om programmet for besøket var tett, de var inne i Arendal i halvannen time, tok de kongelige seg tid til å hilse på folket. Kronprinsparet hadde også med seg Marius på turen. Og de tusenvis fremmøtte som sto langs vandreruten, jublet og klappet som takk.

Etter et besøk i byens gamle rådhus, og nok et historisk tablå, satte de kongelige kursen ut mot kongeskipene «Norge» og «Daneborg» for å avslutte dronningens bursdagsfeiring lørdag.