GMUNDEN: — Jeg har gjort Gmunden til mitt feriemål nummer én, sier mandalitten Henrik Danielsen (25), en av flere nordmenn som tror de kan være arvingene etter erkehertug Johan Orth av Østerrike, og dermed også borgen Schloss Ort ved Traunsee, 10 mil øst for Salzburg.

Danielsen og tre andre påståtte hertugarvinger har denne helgen, med sin egen slektsgransker på slep, besøkt det omstridte slottet der det ligger i all sin idyll.

Befolkningen i Gmunden synes bare det er gøy med alt oppstusset, og føler seg ikke truet av oppbudet fra Norge. Nå går saken som en ordentlig kuriosa-godbit i lokalavisene.

Med seg i sekken har nordmennene nemlig medbrakt sin egen DNA-test, i håp om å avgjøre slektskapet en gang for alle.

Linz DNA-institutt kontaktet i mars den østerrikske avisen Oberösterreich Nacrichten med et ønske om å teste de Danielsen og bergenseren Johan Frantz Køhler Nilsen (79) for slektskap med den eksentriske erkehertugen.

Borgermester Heinz Köppl har traktert gjestene etter alle kunstens regler, og har servert dem te på slottet. Hertugarvingene i Gmunden, Markus Habsburg og Johann Habsburg-Lothringen har også tatt i mot gjestene på ekte østerriksk gjestfrihet, skriver avisene.

— Vi tror ikke på historien, men rett skal være rett. Er de arvinger, skal de ha slottet, sier borgermesteren. Han har tidligere uttalt at han i så fall vil kreve tilbake 300 millioner kroner, som byen har gitt for slottet.

"Hvert år gjør omkring 50-100 tilreisende krav på å være etterkommere av adelsslekten," skriver avisen Volksblatt.

Et kobbel med 20 journalister og tv-fotografer har fulgt nordmennene på jakt etter sine aner. Men de fleste aner likevel at slektskapet bare er en gedigen bløff, iscenesatt av avdøde Hugo Køhler fra Kristiansand.

" Beroliget" lokalbefolkningen

Til avisen Oberösterreich Nachrichten sier nå Danielsen at han kunne tenke seg å gifte seg på slottet.

— Det passer jo ikke i ryggsekken, så det er vanskelig å ta med seg, sier en lattermild Unni Danielsen til østerriksk presse.

Slektsgranskeren Jan Frode Johansen sier følgende til avisene:

— Skulle det la seg bevise at Danielsen faktisk er arving, vil vi fremsette formelle krav, som Køhlers ønske på sitt dødsleie også var. Schloss Ort og øvrige eiendommer vil uansett bli holdt åpent for turister, sier Johansen.

Omstridt slektsforsker

Med seg i kofferten har slektsgransker Johansen med seg det han kaller en rekke beviser for slektskapet. Mandag viste han frem tegninger, bilder og andre papirer på rådhuset i Gmunden.

— Målet var ikke å fastlå slektskap under dette besøket. Vi har lagt frem bilder, dokumenter og andre indisier, og sikret kontakter for kommende DNA-tester, sier Johansen til den østerrikske avisen OÖ Nachrichten.

— Vi får ingen avklaring i saken før Køhlers grav i Kristiansand åpnes, sier turistsjef i Gmunden, Andreas Murray.

Jan Frode Johansen fremstilles i østerriksk presse nærmest som representant for et samlet norsk slektsforskningsmiljø. Etter det fvn.no erfarer, skal Johansens fremferd ha opprørt slektsforskere i akademiske miljøer her til lands.

Skal levningene etter Hugo Køhler graves opp i Kristiansand, kreves imidlertid en rettslig kjennelse.

— Eventyret fortsetter, sier turistsjefen i Gmunden.