MANDAL: Det var etter en artikkel i Fædrelandsvennen i august i fjor, at Danielsen virkelig begynte å interessere seg for slekta si. I reportasjen stod det at Hugø Køhler kunne være erkehertug Johan Orth (også kjent som Johan Nepomuk Salvator eller Johan von Toscana) fra Østerrike.

Kort fortalt skal Orth ha røket uklar med keiseren, Franz Joseph, frasagt seg adelstitler, senere rømt og deretter druknet på havet.

Men allerede kort tid etter han ble erklært død, begynte ryktene å svirre om at han skulle være i live, blant annet i Chile.

Han tok altså navnet Hugo Køhler, og drev i flere år en butikk i Dronningens gate i Kristiansand. I mai 1945 lå han på dødsleiet med familien rundt seg. Da avslørte han at han egentlig var Orth, og at familien måtte sørge for å skaffe seg hånd om slottet i Østerrike. Han ble begravet på Kristiansand kirkegård, der gravsteinen ennå står.

Slektsforsker Jan Frode Johansen fra Sør-Audnedal har jobbet lenge med å kartlegge historien, og han mener at Orth har kjøpt seg ny identitet og flyttet til Norge og Kristiansand.

— Det er svært mye som taler for at Danielsen kan være den rette etterkommeren av Orth. I Statsarkivet i Kristiansand har vi blant annet funnet et privat arkiv etter Køhler, som inneholder en bok for og om adelige i Østerrike, sier Johansen.

Foreldrene til 25 år gamle Danielsen i Mandal har flere effekter som indikerer at myten kan være sann. Bergen Tingrett fastslo i en dom i 1945 at dokumenter som bekreftet at Køhler faktisk var Orth, var sanne og riktige.

— Mamma begynte å fortelle meg om denne utrolige historien da jeg var 18, men først nå har jeg virkelig begynt å interessere meg for slektshistorien.

Han ser for seg at historien kan bli en bok, og håper ved hjelp av slektsforsker Johansen at han skal få medhold ved domstolen i Haag.