I går kunne meteorologene spå at vi går en kaldere helg i møte enn vi hittil har blitt vant til de siste månedene, og fredag morgen ser det ut til at meteorologenes prognoser står ved lag.

På Hovden det målt 18 kuldegrader tidlig fredag morgen, noe som er den kaldeste målingen gjort denne vintersesongen. Klokken 08.00 ble det målt 1,4 kuldegrader ved Kjevik målestasjkon, noe som også er kulderekord for sesongen. Også på Hynnekleiv i Froland ble det registrert en kuldetopp klokken 07.00 med -2,9 grader.

— Vi kaller det vinter når døgnmiddeltemperaturen er under null. I disse dager går den fra å være på plussiden til minussiden, og med det er vinteren hvertfall delvis i rute, sa statsmeteorolig Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt i går til Fædrelandsvennen.

Vinteren har kommet til Hovden, men på resten av Sørlandet lar den vente på seg. Bildet ble tatt tidligere denne uka. Foto: Grete Breivik

Ingen vinter i vente

Meteorolog Roar Inge Hansen ved StormGeo sier på sin side at sørlendingene ikke har vinter i sikte med det første — denne helgens kuldetopp er bare en kortvarig forsmak.

— I kveld og i morgen blir det nok enda kaldere enn det har vært til nå, men i løpet av mandagen vil det bli varmere, og tirsdag fortsetter den varme luften. Da har den kalde luften beveget seg sørover fra Nord-Norge. Det er ikke noe vinter i sikte med det første, sier han.

På Tjørhomfjellet og Ålsheia i Sirdal jobber daglig leder Øystein Tjørhom og kollegaene derfor mot naturen for at skitrekkene skal kunne åpne så tidlig som mulig.

— Vi sitter nå bare å venter på snøen, men det vil ikke si at vi ikke kan åpne tidligere enn naturen vil, for legges det snø. I natt hadde vi i gang 10 snøkanoner og fikk kommet i gang med produksjon i dobbeltrekket og hovednedfart i Ålsheia. I natt er målet å kjøre 30 kanoner og håper på maks produksjon. Slår været til så vil vi legge snø i hele helgen og få produsert masse nydelig snø, sier Tjørhom.

Kan fryse på

Med prognoser om sol stort sett over hele Agder, ser det ut til at denne vinterhelgen kan bli riktig fin. Nedbøren uteblir likevel, og det som ligger igjen av gårsdagens snøfall får ikke påfyll på en stund.

— Det vil kanskje komme snø nord for Stadt, men ikke på Sørlandet. Det blir rett og slett bar frost, men så lenge elver og vann ikke har fryst til, blir det frigitt damp fra vannene som kan fryse til på veiene. Det kan derfor bli glatt på veiene også uten nedbør, sier Hansen.