— Det var så glatt at jeg ikke kom ned med lastebilen på de nye piggdekkene. Jeg måtte legge på kjettinger før jeg kunne kjøre videre, sier Olav Geir Honnemyr.

Han har nettopp lagt bak seg veistrekket på fylkesvei 70 forbi Honnemyr i Vennesla, og dommen over strømannskapene er klar:

— Jeg kontaktet Mesta like etter klokken seks i dag tidlig. At de fortsatt ikke har vært her, er helt galskap, sier Honnemyr.

Da Fædrelandsvennen snakket med Honnemyr rundt klokken halv ti tirsdag formiddag, hadde lastebilsjåføren kjørt forbi en personbil og en lastebil som begge hadde endt turen i grøfta. På det samme veistrekket havnet en bil i elva mandag kveld etter å ha kjørt utfor på den svært glatte veien.

Også Simen Skarpeid reagerer på manglende strøing. Da han kjørte forbi Loland i Vennesla tirsdag morgen, lå to biler i grøfta. Få timer senere hadde ytterligere to biler kjørt utfor, og en person ble kjørt til sykehus med knekt ribbein. Bilberging Sørlandet opplyser at de har hentet opp totalt fem biler fra veien ved Loland. Først i 11-tiden kom strøbilen også hit.

— Her er det noen som ikke har gjort jobben sin. Bilføreren mistet festet totalt, og det gikk bare fortere og fortere i bunnen av bakken. Han har knekt et ribbein, og blir værende på sykehuset til i morgen, sier Skarpeid.

Da lastebilen møtte strøbilen på Myrvold i Songdalen, endte turen i grøfta. Begge skal ha bremset opp, men lastebilen fikk sleng på hengeren, og havnet med det på tverke. Foto: Tor Inge Utsogn

Har mottatt klager

Byggeleder i Statens vegvesen, Bjørn Atle Tjelta, har ansvar for å kontrollere at Mesta gjør jobben sin på veistrekkene de skal strø. Han kjenner til at det har kommet klager på flere veier i Vennesla-området. Blant annet har Fædrelandsvennen fått opplyst at det heller ikkeveistrekket inn mot Horrisland i samme kommune var strødd i 10-tiden.

— Mesta er ute nå, de har vært ute siden klokken sju. Når det gjelder veien ved Honnemyr klarte ikke strømannskapene å komme frem på grunn av kø, og måtte derfor kjøre rundt for å kjøre inn på andre siden, sier Tjelta.

Han forteller at kravet til mannskapene er at de skal ha strødd veiene innen fire timer etter at det har blitt glatt. Han mener at strømannskapenes responstid generelt er god.

— Rutene er lagt opp til at strøbilene skal rekke alle veiene, men den første glatta kommer alltid litt uventet for alle. I dag har de glatte veiene stort sett skyldes underkjølt regn, og da er det ikke godt å få strødd veiene før det er glatt, sier Tjelta.

Da lastebilen møtte strøbilen på Myrvold i Songdalen, endte turen i grøfta. Foto: Tor Inge Utsogn

Som bildene viser har det også vært svært glatt på veiene i Songdalen. Ved Myrvold i Finsland fikk en lastebil problemer da den skulle bremse ned i møte med strøbilen.

— Jeg hørte bare et himla smell. Saltbilen klarte å bremse ned, mens lastebilen fikk sleng på hengeren. Festet mellom lastebilen og hengeren er knekt av, og hengeren ligger løst i grøfta, sier Tor Inge Utsogn som har sendt inn bildene.

Ulykken skjedde i halv ti-tiden tirsdag formiddag.

— Det var så speilglatt at det var vanskelig å stå på beina, sier han.

Flest i Vennesla

På Falck i Kristiansand kan Grethe Røinås fortelle at tirsdag morgen har vært usedvanlig travel. Aller flest utforkjøringer har blitt meldt inn fra Vennesla og omegn.

— Det er særlig ved riksvei 9 og sideveiene at folk har kjørt ut. Det dreier seg om alt fra småbiler til lastebiler. De fleste har bare glidd ut av veien, men vi har også håndtert noen kollisjoner, opplyser hun.

På Falck kan kundene nå regne med en ventetid på opptil to timer dersom de trenger bilberging.

Også bilberger Karl Sigurdson hos Bilberging Sørlandet kan rapportere om travle morgentimer. Når han snakker med Fædrelandsvennen har han tre biler på vent som trenger hjelp. Han mener at de mange trafikkuhellene har vært tilnærmet uunngåelige på det glatte føret.

— Det er bare, veldig, veldig glatt. Det er tåkete, og temperaturen går ned mot null. Folk må bare være obs når de kjører i dag, sier Sigurdson.