— Ja, nå tror jeg vi skal få dem gjennom. Samtidig må vi belage oss på at det kommer til å ta tid, understreker Jarle Ausland.

For et par uker siden var både han og trenerkollega Arild Jørgensenskeptiske til om det ville la seg gjøre å få alle gjennom lang løype. Skierfaringen i dette prosjektet er mindre enn i foregående, og ulike utfordringer har dukket opp underveis, som for eksempel skader.

Vegar Jørgensen (foran) i fint driv, fulgt av Kirsti H. Lindebø, mens Silje Christensen og trener Jarle Ausland kommer i bakgrunnen på onsdagens generalprøve foran HovdenTour i flotte forhold på Høgås. Foto: Morten Lind Vårum

Derfor var det knyttet stor spenning til onsdagens test på rundt 2,5 timer i fantastiske forhold på Høgås. Og den ga de svarene Ausland ønsket.— Nå tror jeg de kommer gjennom, men jeg kan ikke fri meg fra at jeg kommer til å bli spent på forholdene, for bare der ligger det en time eller halvannen i pluss eller minus. Og forholdene vil innvirke på løpernes opplevelser, sier Ausland.

Etter to og en halv times treningstur hadde deltakerne tilbakelagt alt fra 17 til 25 kilometer.

— Det var en fantastisk fin tur, sier Even Øgrey Brandsdal - som var suverent best.

Siste test

Deltakerne fikk beskjed av treneren om å ta det rolig i starten. Likevel parkerte Brandsdal de andre nærmest fra skistadion av, mens det etter hvert ble klart at Sannarnes ble hengende litt etter.

— Jeg ble halsende bak de andre siden jeg har mer å dra på enn dem i vekt. I tillegg er jeg nok i dårligst form, sier Sannarnes, og fortsetter:

— Even har definitivt bedre kondis enn meg, men han er også 30 kilo lettere. Hadde du lagt på 30-50 kilo på de andre, så hadde nok oddsene blitt jevnet ut.

Sprek-trener, Jarle Ausland synes ikke Sannarnes sinket de andre.

— Han var litt stresset for at han brukte lenger tid enn de andre. Men de har alle ulike utfordringer. Jeg syntes at han holdt jevnt driv og er seig på flatene. Han må ikke la seg stresse av at andre går fortere, sier Ausland.

Belønning

39-åringen kom seg likevel rundt i løypene på Høgås, selv om han hadde bakglatte ski og datt i en oppoverbakke.

Terje Sannarnes syntes de andre gikk raskt og ble ofte hengende litt etter de andre underveis. - Jeg tar av meg hatten for de andre. De er veldig flinke, sier han. Foto: Morten Lind Vårum

— Alt i alt var det en bra tur. Jeg tror aldri jeg har gått så fort på ski før, sier Sannarnes, som til tross for 17 tunge kilometer onsdag ser frem til de 42 kilometerne som venter under HovdenTour.- Jeg skal fullføre HovdenTour. Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Hvor lang tid jeg bruker er likegyldig for meg. Det handler om å fullføre, sier han.

Dermed kunne de fortjent nyte nybakte boller og solbærtoddy som Silje Christensen serverte etter målgang.

— I dag har jeg gått fra å være usikker til å mene at de kommer gjennom - selv om sikkerhetsmarginene knyttet til for eksempel føret og skavanker som kan oppstå underveis, er mindre enn deltakerne hadde i de to foregående Sprek-prosjektene, oppsummerer Ausland.