KRISTIANSAND: Frykten for å bli drept har vært fremhevet fra flere vitner under rettssaken, også fra politivitnet Tor Kasin.

Et ektepar i Bygland fikk i oktober 2007 besøk midt på natta av avdøde. Hun var da på flukt fra sin mann, og hadde blitt plukket opp av en postsjåfør og kjørt til ekteparets hus.

— Hun skalv og hadde en oppriktig dødsangst, forklarte mannen i huset som vitne i lagmannsretten fredag. – Hun var skrekkslagen fordi Adel ville drepe henne. Hun kom til oss, antakelig fordi det var det eneste stedet hun der og da følte seg trygg, fortalte mannen. Hans kone fortalte at Vian var våt da hun kom, fordi hun hadde gjemt seg under vann i en elv i Bygland da hun skulle ha blitt forfulgt av den tiltalte.

En annen mann fra Bygland fortalte at han og kona hadde hatt mye omgang med familien til tiltalte og avdøde. – Men etter hvert skjønte vi forholdene i familien ikke var slik vi hadde trodd, og vi fikk vite om volden, sa mannen.

Byglendingen som Vian søkte tilflukt hos fortalte at i det sosiale liv valgte tiltalte å «trykke på de riktige knappene» for at avdøde skulle fremstå på en ufordelaktig måte utad. – Vian tapte tillit fordi tiltalte kontrollerte henne, sa mannen.

En arbeidskollega av tiltalte opplyste i retten at tiltalte hadde fortalt til ham og to kolleger at dersom familien hadde bodd i Irak ville han ha drept kona si med pistol. Dette var et utsagn som kom etter at Vian hadde rømt hjemmefra og søkte tilflukt hos ekteparet i Bygland.