KRISTIANSAND: Dette melder NRK Sørlandet fredag kveld. 4–500 ansatte kan få en utbetaling på mellom 25.000 og 35.000 kroner hver.

– Det er en ordning som er forhandlet fram med de ansatte for en del år siden. Da var det tøffere tider, sier konserndirektør for økonomi og finans Pernille Kring Gulowsen i Agder Energi til NRK.

Mot milliardoverskudd

2021 ser ut til å bli et meget bra år for Agder Energi. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Den samlede prisen på utbetalingen til de ansatte er «et titall millioner kroner».

Agder Energi passerte i høst en drøy milliard kroner i pluss etter tredje kvartal. Det er uvanlig høy omsetning og svært høye strømpriser som er bakgrunnen for dette. Dersom samlet gevinst for året blir 900 millioner i pluss for bestemte deler av driften, utløses ordningen.

«Ikke bonus»

Hos Agder Energi vil verken ledelse eller tillitsvalgte gå med på å kalle ordningen en bonusordning.

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi sier dette til Fædrelandsvennen:

– Denne utbetalingen kommer som følge av en avtale mellom de tillitsvalgte og ledelsen fra lønnsoppgjøret i 2017. Dette var et oppgjør som var moderat for de ansatte, men i stedet fikk de denne avtalen. Den innebærer en deling av risiko, og en fordeling av overskudd i særlig gode år, sier Syvertsen.

Tretrinnsrakett

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi forsvarer utbetalingen til de ansatte. Foto: Jacob J. Buchard (arkiv)

Han forklarer at potten etter avtalen deles likt på alle 500 ansatte, inkludert ledelsen og ham selv. Det er tre trinn på stigen. Årets mulige overskudd på over 900 millioner kroner innen visse deler av konsernet, vil gi den høyeste utbetalingen på 35.000 kroner til hver ansatt.

– De øvrige trinnene på stigen er 25.000 og 30.000 til hver. Det er altså snakk om et relativt moderat beløp sett opp mot hva eierkommunene og dermed befolkningen får gjennom utbyttene. I fjor og i forfjor ble det ingen slik utbetaling, for da var resultatene for dårlige, påpeker Syvertsen.

Forståelse for kundene

– Forstår du om dette vekker reaksjoner i en tid hvor mange sliter med høye strømpriser?

– Dette er en avtale mellom ledelsen og de tillitsvalgte i Agder Energi, og jeg har aldri opplevd ordningen som problematisk. Det er riktig at vi er inne i en periode med meget høye strømpriser, og jeg har forståelse for at dette er vanskelig for dem det går ut over. Men dette gjelder strømkunder i hele landet, ikke våre kunder spesielt. Derfor er dette et nasjonalt politisk ansvar å få gjort noe med, og jeg har kommet med flere innspill til tiltak tidligere i år, sier Syvertsen.

Hovedtillitsvalgt for ansatte i konsernet Oddvar Emil Berli bekrefter at ordningen ble forhandlet frem i 2017.

– I Agder Energi har vi ikke bonusordninger. Denne ordningen baserer seg på oppnådde resultater foregående år, og er lik for alle, skriver han i en sms til NRK Sørlandet.

«Må se i sammenheng»

Kristiansands-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) representerer en av Agder Energi-eierne gjennom Kristiansand kommune. Han sier dette til Fædrelandsvennen fredag kveld:

– Det er helt umulig for en eier å skulle blande seg inn i en avtale mellom de ansatte og ledelsen. Jeg kan jo se at dette ser mye ut, men vi må også se tallene i sammenheng. Hvis Agder Energi får en milliard i overskudd vil staten håve inn 700 millioner, eierkommunene får cirka 150 millioner mens Agder Energi får 13–14 millioner kroner. Det er staten som virkelig må ta grep og gjøre noe med de høye strømprisene, og jeg håper det kommer tiltak veldig snart.

Forstår frustrasjonen

Torbjørn Klungland (Frp) er ordfører i Flekkefjord og medlem av Agder Energis bedriftsforsamling. Han skriver i en e-post til Fædrelandsvennen:

«Jeg skjønner godt at slike overskrifter fremkaller reaksjoner og frustrasjoner. Folk er sinte og timingen er elendig i en dyster tid når bedrifter og mennesker, er redde og frustrerte for håpløse situasjoner som er konsekvensene av en feilslått energipolitikk i både Norge og Europa, ingen vanlige mennesker kan forstå logikken til.

Men jeg ser at konserndirektør for økonomi og finans Pernille Kring Gulowsen forklarer at disse utbetalingene er et resultat av forhandlinger med de ansatte i stedet for økt lønn. Dette er mange ganger en dårligere avtale for de ansatte enn økt lønn, siden bonuser oftest ikke er utslagsgivende på pensjonsopptjening eller feriepenger.»

Agder Energi er eid av de 25 kommunene i Agder (54,47 prosent) og av Statkraft Industrial Holding AS (45,53 prosent).