— Det er ganske typisk når det blir surt og kaldt, og gjerne etter en langvarig periode med mildvær, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør i Mandal.

En snau time tidligere, i 18-tiden lørdag, rykket de ut til en pipebrann på Skjernøy, som relativt raskt etter ble meldt slukket.

— Det gikk veldig greit og det ble ingen skader. Det var bare å få feid brannen ut, sier Aasen.

Like før klokka 22.00 lørdag kveld brant det for tredje gang, denne gangen i en pipe i Kvilestien i Mandal. Også den ble raskt slukket.

Sot i røykrøret

Årsaken til pipebrannen er ifølge brannsjefen sot i røykrøret. Røykrøret er røret mellom ovnen eller peisen og selve pipa, og et urent, nedsotet røykrør er altså oppskriften på en pipebrann.

Brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør. Foto: Hanne Christine Bor_

— Som været har vært i høst og nå til jul, har det gjerne bare vært fyrt en pinne eller to i ovnen før. Med surt, kaldt vær og vind, fyrer vi gjerne skikkelig på, og da kan sotet i røykrøret ta fyr, og spre seg videre opp i pipa, forklarer Aasen.

Farligst i eldre hus

— Det ender som regel greit, men i eldre hus kan det fort gå fra pipebrann til bygningsbrann. Får man gnister inn under taksteinen, kan taket fort ta fyr, advarer brannsjefen.

- Oppdages gjerne av naboen

Det er gjerne naboene som oppdager pipebrannen først, men ifølge Aasen kan man også lukte eller høre det selv.

— Man kjenner ofte lukta, ellers kan man også høre at det rumler fra pipa, men da må det bli god fyr, sier brannsjefen, som avslutningsvis kommer med en oppfordring til fyringsklare sørlendinger:

- Rengjør røykrøret en gang i året

— Det beste rådet for å unngå pipebrann er enkelt og greit å rengjøre røykrøret en gang i året.

Pipebrannen i Vegårshei, som Østre Agder brannvesen rykket ut på, ble forøvrig også raskt slukket.