— Vi vil ikke rykke ut her for ofte. Posebyen må vi ta vare på, sier Torkild Honnemyr, utrykningsleder i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

Sammen med brannmannskapene har han nettopp gjort ferdig et nokså udramatisk oppdrag i Kristian IVs gate, etter melding om en pipebrann. Han kan slå fast at de verneverdige trehusene i Posebyen fortsatt står trygt.

— Det hadde ikke tatt fyr i pipa, men i ovnen. Brannen ble slukket raskt, sier Honnemyr.

Fuktig ved

Han kan bekrefte at tiden vi nå går inn i byr på flere pipebranner, enn resten av året. Med kuldegradene kommer også behovet for å varme opp huset, men kombinasjonen av fuktig ved og for lite trekk er ofte svært dårlig, sier utrykningslederen. Honnemyr får støtte av Jan Øyvind Larsen som leder feieravdelingen i KBR.

— Vi anbefaler alle å fyre med tørr ved, og at de ikke bør skru igjen trekken helt, sier Larsen.

Arkivfoto fra 2013: Vinteren er høysesong for pipebranner. De kan ofte unngås dersom man følger brannvesenets råd for fyring. Foto: Tormod Flem Vegge

Han sier at tørr ved også avgir mellom to og tre ganger mer varme enn rå ved, og mindre sot i ildsted og skorstein.

— Tenn opp med papir og opptenningsved, eller bruk opptenningsbriketter som fås kjøpt. Det trengs mye luft til god forbrenning. Ha alle trekkventilene åpne ved opptenning. Når det er god varme i ovnen kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. La veden brenne helt ut til det er en stor haug med glør, før du legger i ny ved, sier han.

Synkende tall

I fjor hadde brannvesenet i Kristiansand og omegn rundt femti utrykninger på pipebrann. Antallet pipebranner har vært synkende de siste årene, og faktorene kan være flere, mener feierlederen.

— Stadig flere får installert varmepumper, og milde vintre gjør også at folk ikke fyrer så mye, sier Larsen.

Til tross for femti oppdrag i året, er det sjelden at pipebrannene utvikler seg til å bli særlig alvorlige.

— Normalt utvikler ikke pipebrannene seg til noe mer, men det er tilfeller der brannen går over til bygningsmassen, sier Larsen.

Dersom uhellet skulle være ute, har Larsen følgende råd å komme med, i tillegg til å ringe 110:

— Steng straks alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Vær spesielt oppmerksom på peisspjeld. Pass på at brannen ikke sprer seg, og hold øye med sot- eller feieluke i kjeller og på loft. Vær oppmerksom på eventuell røykutvikling ved etasjeskillere, og steder der treverket kommer inntil skorsteinen, sier han.

Selve slukkearbeidet bør overlates til brannvesenet, sier han.

Flere boligbranner

Generelt er det tid for å være ekstra påpasselig, mener Larsen. Vintersesongen er også sesong for boligbranner, og Larsen håper at folk tar seg tid til å sjekke om brannvarsleren fortsatt fungerer. For de som ønsker å gjøre vinterkveldene litt hyggeligere med levende lys, har han følgende oppfordring:

— Levende lys skal som hovedregel alltid holdes under oppsikt, og man bør ikke forlate et rom der det er tente lys, spesielt ikke hvis barn eller dyr er tilstede. Ikke bruk brennbare lysestaker eller lysmansjetter, og ikke plassér lyset i nærheten av brennbare materialer som eksempelvis flagrende gardiner, dekorasjoner eller inni bokhyller, sier Larsen.