— Det har kommet fram at vi trolig har mistet mellom 300 og 400 givere etter mitt politiske utspill under valget, skrev Rune Edvardsen, leder for misjonsorganisasjonen Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal, i en pressemelding mandag ettermiddag.

— Dette viser at mitt personlige syn har vært til stor belastning for misjonsarbeidet, fortsetter han.

Lørdag 1. juni i fjor sto evangelisten fram i Fædrelandsvennen og fortalte at han ville stemme på Arbeiderpartiet i stortingsvalget.

 - For meg er det viktigste solidaritetsprinsippet, og det mener jeg står sterkest i Arbeiderpartiet, sa Edvardsen.

Misjonslederens politiske engasjement skapte sterke reaksjoner blant kristenfolket i Norge.

- Kom som et sjokk

Da Troens Bevis gikk gjennom regnskapet sitt like før jul, viste det seg at økonomien var svakere enn forventet.

Sten Sørensen, styreleder for Troens Bevis. Foto: Arkiv

— Etter å ha undersøkt saken, kom det fram at overraskende mange hadde sluttet å gi fast til virksomheten. Flere titalls personer hadde klare begrunnelser om hvorfor de stanset givertjenesten sin. Vi har estimert at mellom 300 og 400 mennesker har avsluttet sitt engasjement som følge av Edvardsens utspill under valgkampen, forklarer Sten Sørensen, styreleder for Troens Bevis.

— Omfanget kom som et sjokk, både på styret og på Rune. Vi har aldri mistet så mange givere på så kort tid, påpeker han.

— Mener styret at Rune Edvardsen gjorde en feil da han frontet Ap under valgkampen?

— Vi kunne ikke tenke oss å blande oss inn i det Rune gjør privat. Han har stor tillit og respekt hos styret.

Etter giverflukten har Troens Bevis nå rundt 5800 givere, ifølge Sørensen.

— Gjør en fantastisk jobb

Odd Omland (Ap). Foto: Arkiv

Raymond Johansen, partisekretær i Ap, ønsker ikke å kommentere saken med begrunnelse i at det ikke er naturlig for Ap å kommentere giversituasjonen til Troens Bevis. Odd Omland (Ap), tidligere ordfører i Kvinesdal og nå stortingsrepresentant for Vest-Agder, har følgende kommentar:

— Giverne bør dømme Edvardsen ut fra den jobben han gjør som leder for Troens Bevis, og ikke ut fra hans politiske syn. Rune Edvardsen gjør en fantastisk jobb for det han tror på ute i verden, sier han og understreker at mange i Ap er kristne.

Ba styret vurdere stillingen hans

Rune Edvardsen ba styret i Troens Bevis vurdere hans stilling som leder, etter at det ble klart at organisasjonen hadde mistet flere hundre givere. Sten Sørensen understreker at misjonslederen har full tillit fra styret. I mandagens pressemelding påpeker Edvardsen at han gjorde feil under valgkampen:

— Jeg vil ikke komme med noe forsvar for mitt politiske syn, da det allerede har medført store skader. Jeg velger heller å bøye meg og akseptere at jeg som leder av Troens Bevis gjorde en feilvurdering, skriver han og understreket at han ikke lenger vil komme med partipolitiske budskap i det offentlige rom.

Rune Edvardsen var mandag kveld på reise i Kongo. Han ønsket ikke å kommentere saken ytterliggere.

— Ikke rart det skapte reaksjoner

— Det som veltet Edvardsen denne gangen, var at han gikk aktivt ut i valgkampen, analyserer Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisen Dagen.

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen. Foto: Arkiv

Selbekk var forberedt på at Rune Edvardsens politiske engasjement ville skape reaksjoner blant kristenfolket.

— Jeg synes ikke det var så rart at det skapte reaksjoner. Edvardsen sto fram i store valgkampannonser i riksavisene, sammen med blant andre Kim Friele. Ledere for store bedrifter stiller tradisjonelt ikke opp i valgkampen, for å unngå å skade merkevarene sine, sier sjefredaktøren.

Han mener det står respekt av at Rune Edvardsen nå velger å legge bånd på seg når det gjelder offentlige, partipolitiske uttalelser.

— Det står respekt av å snu i tide, sier Selbekk.