KVINESDAL: "Jeg har fått veldig mye støtte i personlige sms, telefoner og e-post som sier at de ikke tør å si hva de mener, av frykt for konsekvensene fra de kristne. Slikt er trist", skriver Rune Edvardsen, leder for misjonsorganisasjonen Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal, i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Stemmer Ap

Lørdag 1. juni sto evangelisten fram i Fædrelandsvennen og fortalte at han stemmer Ap.—  For meg er det viktigste solidaritetsprinsippet, og det mener jeg står sterkest i Arbeiderpartiet, sa Edvardsen.

- Står fast på Bibelen

I dagens avis har evangelisten skrevet en kronikk, der han forteller om responsen etter avisoppslaget:

"Etter at mange engasjerer seg i at jeg har gitt min støtte til Arbeiderpartiet i valget, vil jeg først beklage for alle misjonsvenner som har følt seg sviktet ved at mitt politiske syn er blitt frontet. Skulle det imidlertid bli reist noe tvil hos noen om mine synspunkter i fundamentale og viktige bibelske standpunkt, vil jeg presisere at jeg står for Bibelens lære i disse emner."

Sterke reaksjoner

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisen Dagen. Foto: Lien, Kyrre

Sjefredaktør i avisen Dagen, Vebjørn Selbekk , forteller at reaksjonene blant kristenfolket har vært sterke, etter at Rune Edvardsen gikk ut i Fædrelandsvennen og frontet sitt politiske syn.— Det har vært mye debatt i våre kanaler, og vi har fått mange henvendelser om saken. I kristne miljøer er det tradisjon for å stemme ulike partier, men det å stemme Ap eller et annet parti i den rødgrønne konstellasjonen oppleves som å gå for langt, sier Selbekk.

Han forteller at avisen har fått henvelser fra personer som sier de ikke lenger ønsker å dra på stevner i Sarons Dal etter uttalelsen.

— Det er etter min mening en overreaksjon, påpeker sjefredaktøren.

- Sjeldent utspill

Selbekk sier at det er uvanlig at kristenledere forteller hva de stemmer, særlig blant dem som er avhengige av økonomisk støtte til virksomheten sin.— Hvis man fronter et politisk syn som kristenleder, kan man risikere at man legger seg ut med visse velgergrupper. Det er for øvrig også sjeldent at man sier at man stemmer KrF, fordi dette kan være et splittende utspill, forteller han.

Redaktøren mener at Rune Edvardsens utspill er svært spesielt:

— Faren hans, Aril, hadde Auf-bakgrunn, og han hadde en del politiske utspill. Rune går lengre, for Aril gikk aldri ut offentlig og fortalte at han stemte Ap. Og han åpnet aldri opp for å drive valgkamp for partiet.

- Abortkampen avgjørende

Selbekk forteller at pinsevenner og mennesker fra karismatiske miljøer tradisjonelt stemte Arbeiderpartiet, fordi mange av disse var arbeidere.— Fra 1970-tallet skjedde det en endring, hovedsakelig på grunn av abortkampen. Mange fra frikirkelige miljøer gikk da over til å stemme KrF. Nå opplever også mange Ap som fiendtlig innstil overfor kristne verdier. I tillegg er partiet på kollisjonskurs med mange når det gjelder synet på konflikten i Midtøsten.

— Hva mener du om utspillet?

— Jeg synes det er interessant, og jeg hilser det velkommen. På lederplass går Dagen inn for en borgerlig regjering, men enhver borger i Norge kan jo stemme på hva vedkommende vil. Det er jo det som er så flott med demokratiet vårt, sier Selbekk.