KRISTIANSAND: Alf Holmelid sitter i SVs programkomité og jobber for at partiet skal programfeste at det ikke skal være noen form for oljeaktivitet i Skagerrak.

— Ut fra det jeg vet nå, er jeg ganske sikker på at jeg får med meg partiet på dette, sier Holmelid.Han er klar over at saken vil skape splid i regjeringen, slik tilfellet var med Lofoten og Vesterålen.

— Det er en vanskelig sak. Det er ingen hemmelighet at oljeaktivitet er en sak som går på tvers av de politiske blokkene. Både på rødgrønn og borgerlig side, vil man måtte inngå kompromiss om denne saken, sier Holmelid.

Uberørt

Programkomiteen i SV legger fram sitt arbeid 20. oktober. Så skal det vedtas på landsmøtet etter nyttår. Oljefritt Skagerrak er en viktig sak for SV lokalt, og det vil overraske Holmelid hvis ikke resten av partiet går med på det.

— Skagerrak er et av de områdene som i dag er er uberørt av oljeaktivitet. Det er sårbart i den forstand at det er kystnært og svært trafikkert. På Sørlandet er kysten svært verdifull, så det skal mye til å få en oljevirksomhet som kan forsvares, sier Holmelid.

— Oljeindustrien mener det tvert imot er liten risiko med oljeaktivitet i Skagerrak?

— Jeg tror ikke det er noen som vil si at oljeaktivitet er hundre prosent sikkert, og skulle det skje en ulykke, er det kort vei til land, sier Holmelid.

Midlertidig stengt

Oljedirektoratet har tidligere fått innspill fra ett eller flere selskaper som var interessert i å starte prøveboring i Skagerrak. I forbindelse med 20. konsesjonsrunde for Nordsjøen foreslo derfor Oljedirektoratet å åpne tre blokker vest for Kristiansand for oljeboring.

Den gang sa Statens forurensingstilsyn nei. De ville vente på forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak som er ventet neste år. Det er i denne planen Holmelid vil ha et forbud mot oljeaktivitet.

— Da vil forbudet gjelde i den perioden forvaltningsplanen gjelder. Det var slik vi håndterte Vesterålen og Lofoten. Nå får vi den siste forvaltningsplanen for havområdene, og det er naturlig at den sier noe om dette, sier Holmelid.

Regjeringen har varslet at forvaltningsplanen kommer til Stortinget innen valget i 2013. — Du føler deg sikker på at partiet vil gå med på å si nei?

— Dette er en lokal miljøsak. I tillegg mener vi det er viktig at vi ikke tar ut absolutt all olje. Skal vi la noe ligge igjen, må det være i områder der det er gode grunner til å la den ligge, sier Holmelid.

Oljedirektoratet vil ikke gå ut med navnet på hvilke selskaper som viste interesse for Skagerrak for fire år siden. Det blir begrunnet med at det er forretningshemmeligheter.

Uenige

Forrige gang regjeringen behandlet en forvaltningsplan for et havområde, endte det med splid og et kompromiss der sårbare områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble stengt for oljeaktivitet.

I dag sier leder av Stortingets miljø- og energikomité, Erling Sande (Sp), at han tviler på at Senterpartiet lander på et totalforbud mot oljeaktivitet.

Komiteens nestleder, Eirin Sund (Ap), sier Ap ennå ikke har landet på noe standpunkt i saken.

— For Arbeiderpartiet er det viktig å ha en ryddig og kunnskapsbasert prosess om disse sakene før en konkluderer, sier hun.