KRISTIANSAND: — Det finnes områder som er så spesielle at det ikke er mulig med oljevirksomhet, men Skagerrak er ikke spesielt komplisert. Sammenlignet med Nordsjøen og Barentshavet, er ikke Skagerrak spesielt vanskelig, sier Erling Kvadsheim, direktør for næringspolitikk i Norsk Olje og Gass, en interesseorganisasjon for oljeselskaper og leverandørindustri.

Neste år skal regjeringen legge fram en forvaltningsplan for Skagerrak og Nordsjøen. Naturverninteresser presser derfor på for å få regjeringen til å stenge hele området for oljevirksomhet.

Olje og gassnæringen kommer derimot til å jobbe for at det ikke blir lagt noen slike begrensinger i den nye planen.

Sårbart

Skagerrak er et omstridt område for oljevirksomhet og interessene står steilt mot hverandre. Det kommer fram i innspillene som er sendt til Miljøverndepartementet i forbindelse med forvaltningsplanen.

— Vi mener alle områder i utgangspunktet skal være åpne for olje- og gassvirksomhet. Det er ikke naturlig at noen områder blir stengt. Industrien vil uansett aldri gå inn i et område før det er miljømessig forsvarlig, sier Kvadsheim.

Den siste oljeaktiviteten i Skagerrak var i 2007 da Hydro borte en tom letebrønn i Farsundbassenget. Året etter ville Oljedirektoratet åpne tre blokker 60 kilometer sørvest for Kristiansand (se kart). Men Statens forurensingstilsyn (Sft) sa nei og begrunnet med at dette var kystnære områder. Det ville gjøre oljevirksomhet ekstra risikofylt.

Sft ville vente på forvaltningsplanen før de åpnet for letevirksomhet.

— Hvor aktuelt er det egentlig med oljevirksomhet i Skagerrak?

— Det har ikke vi noe synspunkt på. Det må du spørre de forskjellige selskapene om, sier Kvadsheim.

Vil stenge

Både organisasjoner og statlige etater har sendt sine innspill om hva den nye forvaltningsplanen skal inneholde. Miljøvernorganisasjonene er tydelige på at de vil gjøre kampen om Skagerrak til et nytt Lofoten. De vil jobbe for et totalforbud mot alle typer oljevirksomhet.

— Disse områdene er for verdifulle og for sårbare til å sette i gang oljevirksomhet. Derfor ønsker vi oss et varig vern når det gjelder denne type næringsvirksomhet. Men vi er selvsagt åpne for andre type næringer i Skagerrak, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Han mener oljevirksomheten vil bli liggende så nær land at konsekvensen ved en ulykke blir svært alvorlige.

— Ved en ulykke i Skagerrak vil det ta svært kort tid før oljen når land. Det gjør oljevirksomheten ekstra risikofylt her, sier Haltbrekken.

— Tror du Skagerrak er interessant for oljenæringen?

— Min erfaring er at oljevirksomheten ønsker tilgang nærmest over alt. Så jeg tror de vil prøve å få til utvinning også i Skagerrak, sier Haltbrekken som kommer til å ta opp oljevirksomhet i Skagerrak med både med politikere og regjeringsmedlemmer.

Foreslår 25 km sikkerhetssone

Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) vil lage en 25 kilometer bred sone langs kysten i Sør-Norge. Innenfor denne sonen skal det ikke være oljevirksomhet. Klif mener miljørisikoen ved oljevirksomhet er stor så nær land.

— Hvis det skulle skje et uhell her, vil det gå svært kort tid før oljen når land, sammenlignet med hvis installasjonene ligger langt til havs, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i industriavdelingen i Klima og forurensingsdirektoratet.

De mener en slik sikkerhetssone må inn i forvaltningsplanen for Skagerrak og Nordsjøen.