GRIMSTAD: — Det var en foranledning til dette drapet. Derfor anmodet jeg påtalemyndigheten før jul om å gjennomføre en psykiatrisk vurdering av kvinnen. Målet er å finne ut om seksuelle overgrep i kvinnens familie var med på å utløse drapet, sier kvinnens forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Påtalemyndigheten har tatt forsvarerens ønske til følge og en psykiatrisk rapport vil bli utarbeidet i løpet av våren.

Reduserte straffen

— En rapport som denne er kun utarbeidet én gang tidligere i forbindelse med en drapssak under behandlingen i Høyesterett i 2000, sier Stallemo.

I drapssaken som Stallemo henviser til sto en kvinne i 30-årene tiltalt for å ha drept sin far. Kvinnen var blitt utsatt for seksuelle overgrep fram til hun var 15 år gammel. Retten kom fram til at overgrepene hadde hatt betydning for drapshandlingen. Dommen endte med fengsel i sju år som var like over minstestraff.

— Derfor mener jeg det er viktig for sakens opplysning at det blir gjennomført en slik utredning, sier Stallemo.

Drapet motivert av overgrep

I avhør har kvinnen opplyst at motivet for drapet handler om de påståtte, seksuelle overgrepene mot personer i hennes familie.

På slutten av 80-tallet flyttet kvinnen til Nord-Jylland i Danmark og fikk tre barn. Fædrelandsvennen har lest en dom fra Retten i Terndrup i Danmark som viser at stefaren stod tiltalt for seksuelle overgrep mot to personer i kvinnens nære familie.

Stefaren nektet straffskyld i retten og ble frikjent. Dommeren mente bevisene ikke var sterke nok for en domfellelse. Avdøde ble frifunnet 19. november i 2003. Familien flyttet til Norge i 2008. De påståtte overgrepene skal ha ført til store problemer i den drapssiktede kvinnens familie. Over tid har problemene toppet seg og til slutt valgte 43-åringen å dra til Fevik for å konfrontere stefaren.

Den 66 år gamle fevikmannen ble funnet knivdrept i sitt hjem 5. september i fjor. 66-åringens samboer fant mannen livløs og tilkalte lege. Legen tolket umiddelbart likfunnet som mistenkelig og varslet politiet klokka 13.24. Politiet slo drapsalarm og tilkalte krimteknikere. Drapet ble gjennomført på formiddagen. Senere samme dag ringte den 43 år gamle stedatteren politiet og fortalte at det var hun som hadde drept 66-åringen. Hun ble da pågrepet.

Rettssaken utsettes

I en fengslingskjennelse fra november i fjor ble det opplyst at rettssaken mot kvinne trolig ville komme opp i april i år. Nå skriver retten at rettssaken ikke vil bli avviklet før i juni som følge av den psykiatriske vurderingen.

Hun har siden sittet i varetekt. I et skriv til retten har kvinnen samtykket i videre fengsling.

— Det vises særlig til sakens alvorlige karakter og de sterke bevisene i saken, samt at siktede må påregne en lengre ubetinget fengselsstraff dersom hun domfelles i tråd med siktelsen, og at det dermed ikke foreligger fare for oversoning, skriver dommerfullmektig Elisabet Gjerde.