GRIMSTAD: — Etter å ha gjennomført drapshandlingen var hun i en sjokktilstand hvor hun ikke tenkte klart. Hun hadde ikke tatt inn over seg hva hun hadde gjort eller hvilke konsekvenser handlingen ville få, sier kvinnens forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

Det var 5. september i år at den 66 år gamle fevikmannen ble funnet knivdrept i sitt hjem. 66-åringens samboer fant mannen livløs og tilkalte lege. Legen tolket umiddelbart likfunnet som mistenkelig og varslet politiet klokka 13.24. Politiet slo drapsalarm og tilkalte krimteknikere.

— Dødsårsaken er stikkskader fra flere knivstikk, opplyste politiadvokat Ingrid Thorsen to dager etter drapet.

Til sykehuset etter drapet

Drapet ble gjennomført på formiddagen. Senere samme dag ringte den 43 år gamle kvinnen politiet og fortalte at det var hun som hadde drept stefaren. Hun ble pågrepet klokka 17.45 i sitt hjem i arendalsdistriktet. Flere medier hadde allerede omtalt likfunnet da 43-åringen ble pågrepet.

FORSVARER: 43-åringens advokat Sveinung Søndervik Johnsen. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Hun varslet politiet da hun hadde tatt inn over seg hva hun hadde gjort, sier Søndervik Johnsen.I mellomtiden vet Fædrelandsvennen at kvinnen var på sykehuset i Arendal sammen med en av sine døtre.

— Da hun kom hjem etter drapet fortsatte hun med de oppgaver hun hadde den dagen. Hun var i sjokktilstand, gjentar forsvareren.

Politiet er svært tilbakeholdne med opplysninger om etterforskningen.

— Jeg ønsker ikke å si noe om hennes bevegelser. Dette er omstendigheter vi nå kartlegger. Det er ennå for tidlig i etterforskningen til at vi kan kommentere detaljer, sier politiadvokat Håvard Ryengen.

Ville true stefaren med kniven

I avhør har kvinnen understreket at hun ikke mente å drepe stefaren da hun oppsøkte ham i huset i Trålumbakken på Fevik.

— Hun reiste til Fevik for å konfrontere sin stefar med ting hun opplevde som vanskelig. Men det er ingen som kan gi noen god forklaring på hva som utløste selve drapet annet enn at det svartnet for henne, sier Søndervik Johnsen.

Politiet bekrefter at det er beslaglagt en kniv de mener 43-åringen brukte til å drepe stefaren. For politiet er det sentralt å finne ut om hun hadde med seg kniven da hun satte seg på mopeden sin og kjørte til drapsboligen på Fevik.

— Uansett hvor kniven kom fra så var det aldri meningen å bruke våpenet til å drepe stefaren. Den var ment brukt til å skremme ham, men så har det svartnet for henne, sier Søndervik Johnsen.

Stefaren frifunnet for overgrep

Politiet har gjennomført flere avhør av den drapssiktede. Der har hun innrømmet at motivet for drapet handler om påståtte seksuelle overgrep mot personer i hennes familie.

På slutten av 80-tallet flyttet kvinnen til Nord-Jylland i Danmark og stiftet familie. Hun og ektemannen fikk tre barn i løpet av seks år.

Fædrelandsvennen har fått tilgang til en dom fra Retten i Terndrup i Danmark som viser at stefaren stod tiltalt for seksuelle overgrep mot to personer i kvinnens nære familie. Stefaren nektet straffskyld i retten og ble frikjent. Dommeren mente bevisene ikke var sterke nok for en domfellelse. Avdøde ble frifunnet 19. november i 2003. Familien flyttet til Norge i 2008. De påståtte overgrepene skal ha ført til store problemer i den drapssiktede kvinnens familie. Over tid har problemene toppet seg og til slutt valgte 43-åringen å dra til Fevik for å konfrontere stefaren. Det endte med drap.

— Hennes motiv for å oppsøke stefaren den dagen handler om de påståtte overgrepene, sier Søndervik Johnsen.

Politiet bekrefter at straffesaken i Danmark i 2003 er sentral i etterforskningen.

Leif Wilhelm Løvik. Foto: Marianne Gauslaa

— Det er noe vi etterforsker uten å kunne bekrefte at det ligger noe motiv der, sier etterforskningsleder Leif Wilhelm Løvik ved Grimstad politistasjon.

Erkjenner ikke straffskyld

- Ble hun truet av avdøde?

— Nei, drapshandlingen ble ikke utløst av handlinger som skjedde i huset på Fevik, sier forsvareren.

- Erkjenner hun straffskyld for det hun har gjort?

— Selve handlingen erkjenner hun fullt ut, men hun har ikke tatt standpunkt til straffskyld i juridisk forstand, sier Søndervik Johnsen.

Den drapssiktede kvinnen er ikke tidligere straffedømt. Hun er foreløpig siktet etter straffeloven § 233 første ledd som har en strafferamme på minst åtte års fengsel.