— Det er godt å få saken ut av verden. Jeg håper kommunen og alle involvert har lært, slik at lignende ikke vil skje med andre gründere. Det har vært vanvittig tøft, sier Trine Lohne til Fædrelandsvennen.

— Nå skal det bli godt å bytte fokus, og lage mat i stedet for å gå i møter med advokater, sier Trine Lohne, som nå er lettet over å være ferdig med en nesten to år lang konflikt med Søgne kommune.

Ifølge styreleder i Trine på gården, Tor Harald Bue, har forsikringsselskapet til kommunen delvis imøtekommet kravet fra Trine Lohne.

Tor Harald Bue, styreleder for Trine på gården, og Trine Lohne var skuffet over at saken ikke kom nærmere en løsning i kommunestyret i slutten av oktober. Men nå har de kommet til enighet med forsikringsselskapet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Vi hadde et forhandlingsmøte med Protector og Søgne kommune i lokalene til Trine tirsdag forrige uke. Saken holdt på å ende i retten, men vi kom til en enighet om et forlig som nok begge er halvfornøyd med, sier Tor Harald Bue til Fædrelandsvennen.

Krav

Kravet totalt var på 500.000 kroner, men Gjensidige ga full utbetaling av sin del. Kravet mot Protector var derfor i underkant av 300.000 kroner.

- Vi får en sum, som jeg ikke vil oppgi. Men den er litt lavere enn det vi opprinnelig krevde. Alternativet var rettssak, og det ønsket vi ikke, sier Tor Harald Bue.

Trine Lohne har tidligere gått ut i Fædrelandsvennen med at driftstansen ble så kostbar at hun hadde fått betalingsproblemer med kreditorene sine. Nå ser hun imidlertid lyst på fortsettelsen.

— Vi gikk inn med ønske om et forlik, og jeg er derfor fornøyd med resultatet. Det blir et spennende, nytt år, uten betalingsproblemer, sier hun.

Les også:

God sak

Bue sier at de mener de hadde en svært god sak, etter at bedriften fikk driftsstans på bakgrunn av et vedtak om å installere fettutskiller, som Fylkesmannen senere sa at ikke hadde hjemmel i plan— og bygningsloven.

Men motparten mente at kommunen likevel kunne kreve installering av fettutskiller.— Dette forble vi uenige om, og derfor er vi veldig glade for at vi kunne komme fram til et forlik.

— En rettssak går over lang tid, og Trine Lohne vil ikke kunne bruke masse tid på en slik sak. Det blir helt feil fokus for henne. Det som er viktig for oss er at vi nå er ferdige med saken, sier Bue.

Senior skadebehandler hos Protector forsikring, Joachim Skjelsbæk, sier at han rent formelt fortsatt venter på skriftlig tilbakemelding på at forliket er akseptert.

— Min kommentar er at det er helt normalt at man prøver å finne fornuftige løsninger. Men selv om vi er kommet til en minneligløsning, så betyr ikke det at kommunen aksepterer eterstatningsansvar, sier Skjelsbæk, som heller ikke kommenterersummen. Rådmann i Søgne, Kim Høyer Holum, sier dette:

— Vi er fornøyd med at saken er avgjort. Det er alltid læring i slike saker, og i denne saken ble det brukt feil lovanvendelse.

Fortgang

Søgne kommunestyre avviste nylig å ta i saken ettersom forsikringsselskapet Protector var part, men ordfører Åse Severinsen (H) oppfordret da partene til en snarlig løsning, og ba administrasjonen ta seg ad notam at dette skulle gå så raskt som mulig.

Tor Harald Bue gjorde det da tydelig at han ønsket et møte med Protector, og at beløpene i saken var oppe til diskusjon. Da ble en mulig møtedato satt til midten av november. Og nå har altså partene kommet til enighet om et forlik for å få saken ut av verden.